Wiele osób zajada się różowym miąższem nawet nie zastanawiając się, czy skórka z arbuza jest jadalna. Tymczasem okazuje się, że jasnozielona część owocu jest nie tylko jadalna, ale i bardzo wartościowa, więc można wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów. Zobaczcie, jak przerobić ją na smakowity dodatek do kanapek, owsianek i naleśników. Gdy raz spróbujecie tego przysmaku, już nigdy nie wyrzucicie ani jednej arbuzowej skórki.

Skórka z arbuza - właściwości

Choć większość z nas wyrzuca tę część do kosza, to nie warto tego robić, bo w skórce arbuza kryje się wiele cennych składników. Przede wszystkim, znajduje się w nich cenna L-citrulina, która pomaga regulować ciśnienie tętnicze i zwiększa wydolność organizmu. Oprócz tego, łupinki arbuza zawierają też sporo błonnika, przez co pomagają zachować zdrowe jelita, obniżyć poziom cholesterolu i zachować szczupłą sylwetkę. Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko włączyć je do jadłospisu.

Co można zrobić ze skórki od arbuza?

Mało kto wie, że skórki z arbuza można przerobić na fantastyczną domową konfiturę. Wystarczy tylko kilka prostych dodatków i chwila pracy, smak i konsystencja takich przetworów zachwyca każdego. Należy tylko pamiętać, żeby przed przygotowaniem tego przysmaku najpierw dokładnie umyć skórkę i usunąć z niej zewnętrzną, twardą ciemnozieloną część. Ta warstwa nie nadaje się do jedzenia i wykorzystujemy jedynie tę bardziej miękką, jasnozieloną wewnętrzną łupinkę. Teraz wystarczy już tylko ją rozdrobnić i ugotować z kilkoma dodatkami, a powstanie genialna konfitura ze skórek arbuza, która zaskoczy wszystkie podniebienia. Zobaczcie, jak zrobić ją krok po kroku.

Przepis na konfitury ze skórki arbuza

Składniki:

  • skórka z jednego arbuza,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 cytryna.

Przygotowanie:

Oczyszczone jasnozielone skórki z całego arbuza kroimy w drobną kostkę, a cytrynę przelewamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy cały sok. Do garnka wrzucamy pokrojone skórki, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz cukier i gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Jeśli lubicie gęstsze konfitury, możecie gotować skórki jeszcze dłużej. Gotową mieszankę przelewamy do czystych, wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.