Konfitura z gorzkich pomarańczy – jak powstaje

Konfitura z gorzkich pomarańczy jest częstą pamiątką przywożoną z Izraela lub innych krajów śródziemnomorskich. Sekretem otrzymania gęstego dżemu z gorzkich pomarańczy jest wysoka zawartość pektyny w owocach i pestkach. Wiele osób nie może przełknąć gorzkiego smaku konfitury. Aby uniknąć zbytniej goryczy, należy dokładnie usunąć ze skórki i owocu białą błonkę tzw. albedo. Najwięcej pektyn znajduje się w pestkach pomarańczy. Warto je dorzucić, aby zapewnić odpowiednią gęstość konfiturze, a następnie przecedzić lub umieścić pestki w metalowym zaparzaczu do herbaty, który ułatwi wyjęcie pestek po gotowaniu. Około osiem drobno pokrojonych owoców gotujemy z 300 g cukru (może być więcej, w zależności od smaku) aż do zgęstnienia. Następnie napełniamy wyparzone słoiki i zakręcamy. Możemy pasteryzować, aby dłużej cieszyć się smakiem konfitury z gorzkich pomarańczy.

Konfitura z gorzkich pomarańczy – do czego używać

Smak konfitury z gorzkich pomarańczy nie należy do łatwych. Gorzki smak kontrastuje ze słodkością konfitury, który dla wielu osób nie nadaje się do zjadania z chlebem. Jeżeli precyzyjnie pozbędziemy się białych części znajdujących się pod skórką pomarańczy, wyeliminujemy większość gorzkiego smaku. Konfitura z gorzkich pomarańczy idealnie smakuje z chlebem posmarowanym masłem orzechowym. Nadaje się do przyrządzenie glazury do pieczonego kurczaka. Indyk upieczony z dodatkiem konfitury z gorzkich pomarańczy i kwiatów lawendy przeniesie nas na kulinarną wycieczkę do słonecznej Prowansji. Poza tym konfitura z gorzkich pomarańczy przyda się do smarowania naleśników, przekładania prostego biszkoptu lub jako uzupełnienie ciasta drożdżowego.