Klopsy i klopsiki to nie tylko świetny dodatek do zup (w tym rosołu i flaków), ale również do makaronu z sosem bolońskim. Nadają się też do podania jako danie główne, z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub ziemniaczanego purée. Zdarza się jednak, szczególnie po uduszeniu lub upieczeniu w piekarniku, że wychodzą one suche jak wiór. Wiemy, jak temu zapobiec i jak zrobić idealne, mięciutkie klopsy z pieca.
Dlaczego klopsiki pieczone wychodzą suche?
Podstawowym „błędem” jest używanie do klopsów zbyt chudego mięsa. Wykorzystujcie mięso mielone z łopatki wieprzowej. Klopsy wieprzowe będą najlepsze. Jeśli macie chudsze mięso (np. z indyka), dodajcie do niego trochę zmielonego boczku lub podgardla. Pomóc może również dodatek smalcu do chudego mięsa.
Inną częstą przyczyną zbyt suchych klopsików z pieca jest dodatek suchej bułki tartej. Taka bułka działa jak gąbka. Wyciąga wilgoć z mięsa, przez co podczas pieczenia staje się ono suche. Wilgotna, namoczona bułka zadziała odwrotnie - nawilży mięso. Przy odpowiednio tłustym mięsie nie musicie dodatkowo nawilżać mięsa. Na ok. 500 g mięsa mielonego użyjcie 1 niewielką kajzerkę. Namoczcie ją w mleku, odciśnijcie lekko i dodajcie do masy na klopsy.
Oprócz tłustego mięsa, smalcu, namoczonej (a nie suchej) bułki, możecie też użyć innych rzeczy. Mięso pomogą nawilżyć warzywa. Świetnie zadziała zmiksowana czerwona papryka (połowa na 1/2 kg mięsa) oraz 1 niewielka cukinia starta na grubych oczkach tarki. Użyć możecie również niewielkiej ilości selera korzeniowego lub marchewki - pomogą zachować wodę w środku. Będą też pasować do klopsików z sosem musztardowo-koperkowym, na które przepis znajdziecie poniżej. Zamiast ścierać ser do klopsów, możecie zetrzeć go do ziemniaków podczas ubijania na purée. Będzie jeszcze smaczniejsze.
Klopsiki pieczone z sosem musztardowo-koperkowym - przepis
Składniki na klopsiki:
- 600 g tłustego mięsa mielonego, najlepiej wieprzowego
- 1 cebula
- przyprawy w ilości do smaku: sól, mielony czarny pieprz, granulowany czosnek, mielona słodka papryka
Składniki na sos:
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżeczki musztardy
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 1 czubata łyżka posiekanego koperku (lub więcej, jeśli lubicie)
Dodatkowo: 50 g ulubionego żółtego sera (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Przygotujcie mięsną masę: do mięsa mielonego dodajcie przyprawy. Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i dodajcie do mięsa z przyprawami. Wyróbcie na lekko kleistą masę. Powinna ona jednak z łatwością odchodzić od dłoni. Nabierajcie kolejno po 1 łyżce masy i uformujcie ją w kuleczkę wielkości dużego orzecha włoskiego. Zróbcie to samo z resztą mięsa.
Ułóżcie klopsiki w naczyniu żaroodpornym tak, aby się stykały, ale niezbyt ciasno.
Przygotujcie sos: w misce wymieszajcie razem sól, pieprz, kurkumę, musztardę i połowę śmietany kremówki. Gdy sos będzie miał jednolity kolor, wmieszajcie do niego drugą połowę śmietanki. Dodajcie do sosu posiekany koperek i wymieszajcie.
Zalejcie sosem zawartość naczynia żaroodpornego, poobracajcie i potrząśnijcie lekko naczyniem, by sos na dnie dotarł w każde miejsce. Pieczcie 40 minut w temp. 180 st. C. Jeśli nie chcecie, by zarumieniły się zbyt mocno, przykryjcie je lekko folią aluminiową i zdejmijcie ją na ok. 15 minut przed końcem pieczenia. Klopsiki pieczone z musztardowo-koperkowym sosem podawajcie posypane startym żółtym serem i z ziemniaczanym purée.
















