Klopsiki w sosie koperkowym

Klosiki w sosie koperkowym to idealne danie dla dzieci i nie tylko.

dania mięsneklopsikiSosy

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.38 z 159 głosów)

Składniki:

  • 500g mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 100g bułki tartej
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka wegety
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 200 ml słodkiej śmietany 18%
  • posiekany koper ( ilość zależy od naszych upodobań )

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso i cebulę mielimy, dodajemy jajka i bułkę tartą. Do garnka lub głębokiej patelni wlewamy wodę, dodajemy liść, ziele i wegettę i zagotowujemy. W międzyczasie mięso doprawiamy i formujemy kulki, wrzucamy na wrzątek i gotujemy na nie za dużym ogniu około 10 minut. Dodajemy koperek i chwilę gotujemy, zagęszczamy sos śmietaną i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Jeżeli sos jest za rzadki możemy zagęścić odrobiną rozrobionej mąki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy