Uwielbiam dania jednogarnkowe. Są przede wszystkim długo ciepłe, bardzo sycące i za każdym razem potrafią wyjść nieco inaczej. Do ulubionego gulaszu czy klopsików możemy zaserwować makaron kolanka czy ryż biały, a innym razem kopytka czy pyzy. Możliwości jest bardzo wiele. Postawiłam na garnek żeliwny z Lidla, w którym robię niemal wszystko. Teraz i wy możecie taki zakupić ze zniżką aż 50%. Wypróbujcie i bądźcie szybsi od innych.

Garnek żeliwny GSW - w jaki sposób ułatwia codzienne gotowanie?

Garnek żeliwny GSW z Lidla o doskonałe naczynie, w którym można zarówno smażyć, gotować, jak i piec. Uwielbiam przygotowywać w nim chleb na zakwasie czy też gulasz. Ostatnio robię w nim przepyszne klopsiki. Naczynie jest spore, bo mieści nawet całego kurczaka. Po skończonym smażeniu możecie zapiec danie nawet w 240 stopniach Celsjusza. Emalia nie odpada, a wnętrze jest bardzo wytrzymałe. Możecie go dostać w przepięknych kolorach: od oliwkowego, po czerwony, czarny czy śnieżnobiały. Wybierzcie swój ulubiony i gotujcie najlepsze dania.

Zadowoleni Klienci tak wspominają go na stronie Lidl.pl:

Garnek służy u mnie niemal wyłącznie do wypieku chleba. Efekty pieczenia są fantastyczne, a dołączone elementy można łatwo wyczyścić po lekkim zmiękczeniu. Podczas duszenia garnek utrzymuje ciepło tak dobrze, że przy otwartej pokrywie nadal wnętrze jest bardzo gorące.

Przede wszystkim bardzo podobał mi się garnek i jego właściwości kulinarne są bardzo dobre.

Jak zrobić soczyste klopsiki w żeliwnym garnku metodą 1:3?

Nie musicie martwić się, że przepis jest trudny czy wymaga wielu składników. To przepyszna propozycja dla tych ,którzy szukają jednocześnie czegoś sycącego i dla całej rodziny. Sekretem tych klopsików jest metoda przygotowania w garnku żeliwnym, ale także proporcja 1:3. O co w niej dokładnie chodzi? Już podpowiadam. 1 porcja mięsa wołowego do 3 porcji mięsa wieprzowego. Dzięki kleistości i mieszance mięsa są delikatne i jednocześnie wyraziste.

Składniki:

  • 100 g mięsa wołowego kleistego,
  • 300 g mięsa wieprzowego kleistego z goleni,
  • 1 bułka kajzerka lub kawałek chałki,
  • 2 małe marchewki,
  • szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • słodka papryka w proszku,
  • cząber suszony,
  • oregano suszone,
  • ząbek czosnku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Mięso wołowe i wieprzowe przepuśćcie przez maszynkę do mielenia mięsa lub poproście w sklepie mięsnym. Następnie Połączcie mięso z namoczoną wcześniej kajzerka lub chałką - mlekiem lub wodą przegotowaną. Zetrzyjcie marchewki na tarce i dodajcie do mięsa. Wbijcie jajko i doprawcie solą, pieprze, cząbrem, oregano i papryką. Na koniec zetrzyjcie czosnek i wymieszajcie z masą. Pozwólcie, aby smaki przegryzły się przynajmniej przez godzinę. Następnie formujcie niewielkie kotleciki.

Po przygotowaniu wszystkich z masy mięsnej, przełóżcie do garnka żeliwnego i smażcie na rozgrzanym oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Dolejcie po tym czasie bulion warzywny lub mięsny i duście klopsiki przez około godzinę w garnku. Na koniec możecie posypać je drobno siekanym koperkiem.