Mizeria się wam już przejadła? Wypróbujcie ten prosty zamiennik, a zakochacie się w tym smaku. Sos robimy dokładnie tak samo, jak go ogórków, jednak polewamy nim coś zupełnie innego. Wszyscy dobrze znacie ten produktu z warzywniaka i regularnie wykorzystujecie w kuchni, ale z sosem do mizerii smakuje wyśmienicie. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia smaków, a będziecie stosowali je już zawsze. 

Jak doprawić śmietanę do mizerii?

Gęsta śmietana z solą, cukrem i odrobiną octu to klasyczny zestaw składników na sos do mizerii. Do tego jeszcze oczywiście świeży koperek i pieprz - czarny lub ziołowy, który jest nieco delikatniejszy i ma inny aromat. Niektórzy zastępują ocet sokiem z cytryny, aby całość była nieco delikatniejsza, a inni sięgają po subtelniejszy od spirytusowego - ocet jabłkowy. Wszystkie opcje są równie smaczne, więc wybór zależy już tylko od waszych kubków smakowych i tego, co akurat macie pod ręką. Nie każdy jednak wie, że sos do mizerii współgra nie tylko z ogórkami czy cukinią, ale i innym bardzo popularnym warzywem.

sos do mizerii - przepis

Źródło: AdobeStock

Co polać sosem do mizerii?

Jeśli przejadły się wam już ogórki do obiadu, spróbujcie zrobić taki sam sos i polać nim sałatę. W takim wydaniu zielone listki nabiorą 100x więcej smaku niż z klasyczną posoloną śmietaną. Taki słodko-słono-kwaśny sos jeszcze bardziej podbije bowiem naturalnie delikatny smak sałaty i sprawi, że stanie się ona genialnie wyrazista.

Co więcej, tak doprawiona śmietana genialnie pasuje zarówno do sałaty masłowej, jak i lodowej, a nawet kapusty pekińskiej. Kiedy więc następnym razem będziecie szykowali sałatę do obiadu, spróbujcie wymieszać śmietanę nie tylko ze szczyptą soli, ale i odrobiną cukru oraz niewielką ilością octu, a tak doprawiona sałata ze śmietaną stanie się waszym ulubieńcem. Dokładne proporcje przypraw znajdziecie w przepisie poniżej.

Mizeria z sałaty - przepis

Składniki:

  • 1 sałata (masłowa lub lodowa),
  • 300 ml jogurtu naturalnego,
  • 300 ml śmietany 18%,
  • 2 łyżki octu, 
  • 2 łyżki cukru,
  • płaska łyżeczka soli,
  • świeży szczypiorek.

Przygotowanie:

Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie rwiemy liście na mniejsze kawałki i wrzucamy do dużej miski, wraz z drobno posiekanym szczypiorkiem. W miseczce łączymy jogurt naturalny i śmietanę, a następnie dolewamy ocet i wsypujemy cukier oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy gotowym sosem sałatę. Delikatnie mieszamy całość, aby każdy listek był pokrywy sosem i od razu podajemy na stół.