Grysik kojarzy wam się tylko z ugotowaną na mleku kaszką z sokiem malinowym? Spróbujcie dodać go do ciasta naleśnikowego, a będziecie zachwyceni efektem. Naleśniki z kaszy manny to mało popularny, a genialny w swojej prostocie przepis, który oczarowuje każdego już od pierwszego kęsa. Liczą się jednak proporcje i pewien niezbędny etap, dzięki któremu masa nabiera idealnej konsystencji.

Jak zrobić naleśniki z kaszy manny?

Większość z nas robiąc naleśniki od razu wyciąga z lodówki jajko i mąkę, a zaraz potem sięga do szafki po mąkę. Okazuje się jednak, że genialne ciasto naleśnikowe można uzyskać i bez tego ostatniego, zdawałoby się niezbędnego składnika. Jeśli więc staracie się ograniczać mąkę w jadłospisie, sięgnijcie po przepis na naleśniki z kaszy manny, a będziecie zachwyceni ich strukturą i smakiem. Tak przygotowane placuszki wychodzą bowiem idealnie delikatne i mięciutkie, a do tego pasują do wszystkich farszy, zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych.

Samo przepis na naleśniki z kaszy manny jest banalnie prosty, ale są dwie ważne kwestie, których trzeba dopilnować. Pierwsza z nich to wcześniejsze namoczenie kaszki na 30 minut w mleku, natomiast druga dotyczy odpowiednich proporcje wszystkich produktów, aby masa miała nabrała właściwej konsystencji. 

Ten prosty przepis pochodzi z Instagramowego profilu @szczypta_gracji. Zobaczcie, jak zrobić naleśniki z kaszy manny i koniecznie spróbujcie takiej wersji klasycznych placków z patelni.

Przepis na naleśniki z kaszy manny

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy manny,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju.

Przygotowanie:

Zaczynamy od namoczenia kaszy manny, czyli zalewamy ją mlekiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy już do tego tylko jajka, cukier, sól, wanilię oraz tłuszcz i bardzo dokładnie mieszamy całość. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe smażymy jak zwykle, na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gotowe naleśniki z kaszy manny można podawać z dowolnymi dodatkami na słodko lub słono.

 

Źródło: Instagram.com/szczypta_gracji/