Kiedy myślę o najprostszym dodatku do obiadu, od razu przychodzi mi na myśl sałata w śmietanowym sosie z minimalna ilością dodatków. Ta przystawka idealnie komponuje się z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym, ale też pasuje do kotletów, czy jako dodatek do dań na grillu. Świeża, chrupiąca, soczyście zielona, ma delikatny smak i przyjemnie orzeźwia w ciepłe dni. Ale żeby smakowała jak u babci za dawnych lat, trzeba znać podstawy i odpowiednie proporcje.

Odkąd sięgam pamięcią, do letnich obiadów zawsze w moim domu serwowano sałatę w śmietanowym sosie. Nigdy nie zastanawiałam się, dlaczego aż tak mi smakuje, dopóki nie spróbowałam zrobić podobnej samodzielnie. I oczywiście nie wyszła tak dobra. Zaczęłam więc szperać w przepisach, pytać babcię i okazało się, że mimo, że składników do śmietanowego sosu jest minimum, to każdy jest ważny, a dodatkowo liczą się proporcje.
Dowiedziałam się też, że klasyczna sałata ze śmietaną to tzw. sałata po polsku. W czym tkwi jej wyjątkowość? Oczywiście w sosie.

Jak zrobić sos śmietanowy do sałaty?

Odpowiednio przygotowany sos śmietanowy do sałaty łączy delikatne liście nadając im wyraźniejszego smaku, ale jednocześnie nie gubiąc jej delikatności. Razem stanowią doskonały dodatek do obiadu. O ile każdy pamięta o soli i occie, to cukier często zostaje pominięty, a to on nadaje całości idealnej równowagi słodko-kwaśnej. Podstawą są jednak proporcje, by nie przesadzić w żadną stronę. Potrzebujecie:

  • 200 ml śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki octu

Wlejcie do miseczki śmietanę, dodajcie sól, cukier i ocet i wszystko dokładnie wymieszajcie. Jeśli lubicie, możecie dodać pieprz, ale ja wole wersję bez pieprzu. Kto chce, może sobie przyprawić sałatę pieprzem już na talerzu. Gotowy śmietanowy sos najlepiej łączyć z sałatą na chwilę przed podaniem.

Jeśli chcecie, by sos był jeszcze lżejszy, śmietanę możecie zastąpić jogurtem naturalnym, lub jeszcze lepiej skyrem, który nie zawiera tłuszczu, za to jest bogaty w cenne białko. Zwykły ocet możecie zastąpić octem jabłkowym, co też korzystnie wpłynie na smak sałaty.

Rodzaje sałaty i ich zastosowanie

Do tego przepisu najlepiej pasuje klasyczna sałata masłowa, ale jeśli lubicie inne rodzaje sałaty, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby połączyć je z sosem śmietanowym.

W zależności na jaki gatunek sałaty się zdecydujecie, możecie wybierać w smaku i teksturze. Każda też ma inne zastosowanie w kuchni.

  • Łagodna i krucha sałata lodowa jest idealnym dodatkiem do pomidorów, świeżych ogórków czy słonej fety.
  • Gorzka sałata rzymska doskonale komponuje się z grillowanym bakłażanem, oliwkami i rozmaitymi ziołami. Kultowym daniem z sałatą rzymską jest  sałatka Cezar.
  • Cykoria sałatowa radicchio, chętnie wykorzystywana do udekorowania bufetu sałatkowego, świetnie smakuje z szynką parmeńską i figami.
  • Dużą popularnością cieszą się w ostatnich latach także roszponka i rukola, które z innymi wykwintnymi składnikami tworzą kompozycje różnorodnych sałatek, grając pierwsze skrzypce podczas niejednego posiłku.

Dlaczego warto jeść sałatę?

W sałacie znajdziemy wiele cennych witamin i mikroelementów. Witamina E zadba o młody wygląd, mangan usprawni pracę układu nerwowego, magnez i potas poprawią funkcjonowanie układu pokarmowego, a kwas foliowy, witaminy z grupy B, żelazo i wapń są niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu. Sałata to także źródło działającego bakteriobójczo chlorofilu, luteiny i zeaksantyny, które zapobiegają chorobom oczu, jak również niezbędnej w procesach biochemicznych witaminy C.