Przepis na naleśniki to jedna z najprostszych receptur, których zwykle uczymy się na samym początku swojej kuchennej przygody. Warto jednak nieco pokombinować z klasyczną wersją i dodać do ciasta 2 czubate łyżki pewnego bardzo znanego produktu z lodówki. Gdy spróbujecie efektu z pewnością będziecie zachwyceni i być może już zawsze będziecie robili naleśniki w ten sposób.

Jak zrobić naleśniki, żeby zachwycały smakiem i konsystencją?

Ciasto naleśnikowe to zwykle mieszanka mleka, jajka i mąki. Oprócz takiej bazy niektórzy dodają jeszcze olej lub masło, albo odrobinę wody gazowanej. Mało popularnym, a równie genialnie działającym dodatkiem jest również odrobina gęstej, kwaśnej śmietany, dzięki której placuszki wychodzą delikatne, mięciutkie i cienkie jak pergamin.

Ważne jednak, aby nie przesadzić z jej ilością. Zapamiętajcie więc prostą proporcję, czyli 2 czubate łyżki śmietany na każde 1,5 szklanki mąki pszennej. Zobaczcie dokładne ilości reszty składników i koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jest duże prawdopodobieństwo, że po spróbowaniu takich naleśników nie wrócicie już do żadnej innej receptury. 

Naleśniki na śmietanie - przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 ml wody gazowanej,
  • 2 łyżki płynnego masła,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie:

Mleko, wodę gazowaną, jajka, śmietanę i płynne masło mieszamy na jednolitą masę. Następnie stopniowo wsypujemy do tego przesianą mąkę z solą i miksujemy całość, aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie miało żadnych grudek. Opcjonalnie możemy dodać na końcu odrobinę ulubionego aromatu i ponownie wymieszać całość.

Tak przygotowane ciasto naleśnikowe wylewamy na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Naleśniki ze śmietaną smażymy tak długo, aż będą rumiane z obu stron.