Jak zrobić domowe kokosanki, aby były idealnie chrupiące i rumiane z zewnątrz, a po rozgryzieniu same rozpływały się w ustach? Wystarczy dodać do podstawowego przepisu trochę mleczka skondensowanego, a masa wyjdzie obłędnie pyszna i delikatna. Przepis jest banalnie prosty, ale musicie pilnować odpowiednich proporcji, aby wszystko wyszło jak trzeba. 

Jak upiec pyszne kokosanki?

Ten deser pamięta z dzieciństwa niemal każdy z nas, bo pyszne kokosowe kąski z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem były prawdziwym przysmakiem. Niestety, obecnie przepis na domowe kokosanki nie jest już tak chętnie przygotowywany, a zdecydowanie warto do niego wrócić, szczególnie, że jest banalnie prosty. Nie każdy jednak wie, że oprócz wiórek kokosowych i białka jaja, warto dodać do masy mleczko skondensowane, a wtedy kuleczki po upieczeniu będą jeszcze smaczniejsze i bardziej delikatne. Liczą się tu jednak odpowiednie proporcje, bo na 250 g wiórek dodajemy jedno białko i pół puszki mleczka. Takie podstawowe trio wystarczy już tylko doprawić odrobiną wanilii i malutką szczyptą soli, a uzyskamy idealny deser. Zobaczcie prosty przepis na kokosanki, a po pierwszym spróbowaniu, będziecie do niego wracali co tydzień. 

Domowe kokosanki na mleku skondensowanym - przepis

Składniki:

  • pół puszki mleka skondensowanego słodzonego,
  • 250 g wiórków kokosowych,
  • 1 białko jaja,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • kilka kropli aromatu waniliowego,
  • odrobina soli.

Przygotowanie:

Białko jaja ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec miksowania dolewamy łyżeczkę soku z cytryny. W drugim naczyniu dokładnie mieszamy natomiast wiórki kokosowe z mlekiem skondensowanym i aromatem waniliowym. Teraz dodajemy do tego stopniowo ubitą pianę i delikatnie łączymy całość na jednolitą masę. 

Tak przygotowane ciasto na kokosanki przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małymi partiami na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Teraz wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Gotowe domowe kokosanki można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą.