Lubicie surówki oraz sałatki i nie wyobrażacie sobie bez nich obiadu? Zamiast tylko wymieniać warzywa i w kółko polewać je tym samym dressingiem, wypróbujcie coś nowego. Wystarczy wymieszać kilka prostych składników, a powstanie genialny sos, który można wyjadać łyżkami ze słoika. Trzymajcie się jednak dokładnych proporcji, a tylko wtedy osiągnięcie idealny efekt. 

Jaki sos do surówki?

Większość przepisów na surówki ma w składzie majonez, śmietanę lub oliwę. Do tego dorzucamy tylko proste przyprawy oraz ewentualnie świeży koperek czy sok z cytryny i dressing gotowy. Można jednak zdecydowanie smaczniej, a równie prosto i szybko. Aby przygotować najlepszy sos do surówek i sałatek, wystarczy tylko wymieszać jogurt grecki, majonez i musztardę. Takie kremowe trio należy oczywiście wzbogacić wyrazistymi przyprawami, a w tej roli najlepsze będą czosnek, sok z cytryny i chili. Do tego przyda się też słodki akcent, czyli łyżka syropu z agawy, ale można go też zastąpić odrobiną miodu lub nawet szczyptą cukru

Prosty przepis na surówkę colesław z tym wyrazistym sosem pochodzi z Instagramowego profilu @essen_paradies. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak krok po kroku. 

Przepis na prostą surówkę z pysznym sosem

Składniki:

na surówkę:

  • pół główki szpiczastej kapusty,
  • 1 marchew,
  • 6 szt. rzodkiewek,
  • pół łyżeczki soli.

na sos:

  • 150 g jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sok z połówki cytryny,
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 łyżka syropu z agawy.

Przygotowanie:

Kapustę drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy, by zmiękła. W tym czasie myjemy i kroimy rzodkiewki w plasterki, a marchew obieramy i robimy z niej cieniutkie słupki. W oddzielnej miseczce łączymy majonez, jogurt, sok z cytryny, musztardę, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość dosładzamy syropem z agawy, a następnie wlewamy gotowy dressing do warzyw i wszystko dokładnie mieszamy. 

 

Źródło: Instagram.com/essen_paradies/