Ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia nie smakują już tak dobrze po ponownym odgrzaniu. Zamiast podawać je do kotleta, lepiej więc przerobić je na zupełnie nowe danie. Pomysłów z pewnością nie zabraknie, gdyż takie tłuczone ziemniaki są fantastyczną bazą do wielu dań. Można z nich wyczarować wszelkiego rodzaju kluski, kopytka, knedle i kartacze, a także farsz do pierogów ruskich lub krokietów. Zobaczcie, do czego wykorzystać ugotowane ziemniaki i przetestujcie ten przepis jeszcze dzisiaj. 

Co zrobić z wczorajszych gotowanych ziemniaków?

Kluski i ruskie to pyszny pomysł, ale na nich nie kończą się smaczne patenty na wczorajsze ziemniaki. Jest jeszcze jeden podwójnie sprytny pomysł, gdyż oprócz wykorzystania ziemniaków, zużyjemy do niego również mięso pozostałe po gotowaniu rosołu. Te dwa składniki to idealny zestaw, aby zrobić pyszne i sycące kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem. Takie danie posmakuje każdemu i nasyci na długo, więc idealnie sprawdzi się na codzienny obiad dla całej rodziny. Zobaczcie, jak przygotować je krok po kroku.

Przepis na kotlety ziemniaczane z mięsem z rosołu

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 500 g gotowanego mięsa z rosołu
  • 2 cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, a mięso z rosołu mielimy w maszynce.

2. Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor. Dodajemy do niej zmielone mięso i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.

3. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków, wbijamy jedno jajko i dodajemy sól oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto.

4. Ciasto porcjujemy na równe kulki. Każdą z nich rozpłaszczamy, nakładamy na środek farsz i zlepiamy w owalny kotlet. 

5. Kotlety panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na zloty kolor.