Gotując rosół z makaronem przesadziliście z porcją, więc teraz od kilku dni jecie tę zupę i macie już dość? Zamieńcie bulion i ugotowany makaron w coś znacznie lepszego. Wystarczy tylko kilka dodatków, a powstanie z tego obłędne danie, które rozpieści kubki smakowe i nasyci was na długie godziny. Zobaczcie, co będzie wam potrzebne, żeby zrobić szybki makaron z cebulą.

Makaron z cebulą - prosty obiad z resztek rosołu

Aby przygotować kremowy i pełen smaku makaron z przepisu Tomasza Strzelczyka, oprócz cebuli potrzebujecie tylko trochę śmietanki kremówki, odrobiny koncentratu pomidorowego, garści tartego sera i dwóch jajek. Do tego oczywiście trochę rosołu i aksamitny sos do makaronu gotowy. Tomasz Strzelczyk dorzuca jednak do tego podstawowego zestawu jeszcze garść świeżego szpinaku, dzięki któremu danie nie tylko lepiej smakuje, ale i pięknie prezentuje się na talerzu. Zobaczcie dokładne proporcje i przygotujcie sobie ten przysmak, gdy zbrzydnie wam już kolejna miska zwykłego rosołu z makaronem.

Makaron z cebulą - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 300 g suchego makaronu,
  • 4 cebule,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 300 ml bulionu lub rosołu,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 40 g żółtego sera,
  • 2 jajka,
  • garść świeżego szpinaku,
  • masło do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy na patelnię koncentrat pomidorowy i dalej smażymy całość. Po kilku minutach dolewamy część rosołu i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili. Następnie wrzucamy na patelnię szpinak, a gdy zmięknie, dodajemy ugotowany makaron.

Teraz znów podlewamy całość rosołem, dodajemy śmietankę i wsypujemy tarty żółty ser. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec wyłączamy palnik i wbijamy do środka 2 jajka. Dokładnie mieszamy cały makaron z sosem i dodajemy na wierzch posiekaną natkę pietruszki. 

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA