Makaron i puszka pomidorów to gotowy sposób na obiad w 10 minut. Pomidory wystarczy podsmażyć i zredukować z dodatkiem czosnku i ziół, by wyszło danie, które lubią wszyscy: i dzieci, i dorośli. Istnieją jednak dodatki, które doskonale pasują do pomidorów. Dzięki nim danie będzie smakować jak wspomnienie ze śródziemnomorskich wakacji. 

Makaron z sosem pomidorowym - awaryjny obiad w niebanalnym wydaniu

Makaron i sos pomidorowy aż się proszą, by dodać do nich rybkę. Nie tylko rozdrobnionego tuńczyka, ale też wędzonych sardynek z puszki czy szprotek. Olej spod szprotek, sardynek i innych rybek w puszce jest bardzo aromatyczny. Przygotowując makaron z sosem pomidorowym i rybkami z puszki, nie wylewajcie oleju z puszki. Przelejcie go do czystego słoiczka i trzymajcie w lodówce. Posłuży wam do stworzenia niejednej wciągającej, kulinarnej „morskiej opowieści” na talerzu. Podobnie możecie potraktować olej spod suszonych pomidorów. Smażenie na takim oleju sprawi, że smak i aromat dania będzie obłędny.

Rybny smak podkreślicie również za pomocą kaparów. Jeśli akurat macie je w lodówce, wykorzystajcie 1 łyżkę - pokrójcie drobno i podsmażcie z resztą sosu. Przyprawiając sos, uważajcie z solą - i kapary, i szprotki są już dość słone. Makaron również gotujemy w osolonej wodzie i dodajemy do sosu pod koniec odrobinę osolonej wody z jego gotowania. Może się okazać, że solenie będzie całkowicie zbędne. Przyda się za to pieprz, najlepiej świeżo zmielony.

Makaron ze szprotkami i sosem pomidorowym - przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie ulubionego makaronu (np. penne lub spaghetti)
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 300 g wędzonych szprotek w oleju

Opcjonalnie, jeśli macie: 1 ząbek czosnku i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - makaron ze szprotkami będzie dzięki nim jeszcze smaczniejszy. 

Sposób przygotowania:

Wstawcie wodę na makaron, osólcie. Ze szprotek odetnijcie główki i ogonki, drobno posiekajcie lub krótko zblendujcie. Posiekajcie drobno czosnek i zrumieńcie lekko na 1 łyżce oleju spod szprotek. Jeśli go nie macie, wrzućcie od razu na patelnię szprotki. Dodajcie ewentualnie pietruszkę, smażcie przez chwilę. Do gotującej się wody wrzućcie makaron i gotujcie o 1 minutę krócej niż wskazuje producent. Dodajcie na patelnię pomidory i podkręćcie temperaturę smażenia, by szybciej zredukować sos. Spróbujcie sos, ewentualnie dosólcie i popieprzcie. Gdy sos i makaron będą gotowe, przełóżcie makaron z garnka na patelnię, dodajcie 1/3 chochelki wody spod makaronu i dokładnie wymieszajcie - sos stanie się gęstszy i bardziej kremowy. Jeśli macie w domu parmezan lub inny wyrazisty żółty ser, zetrzyjcie odrobinę na porcję makaronu. Jeśli nie, zmielcie odrobinę czarnego pieprzu na wierzch dania i podawajcie od razu, póki gorące.