Ciasto Gerbeaud, bo tak brzmi oryginalna nazwa tego wypieku, pochodzi z kawiarni założonej już w 1870 roku w Budapeszcie. Nazwa „Gerbeaud” pochodzi od nazwiska Emila Gerbeaud. Był on wspólnikiem, a w kolejnych latach następcą założyciela kawiarni i to dzięki niemu stała się sławne na całym świecie pod nazwą Cafe Gerbaud.

Ciasto Gerbota wbrew pozorom nie jest trudne w wykonaniu, mimo, ze wygląda na skomplikowane. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że to najłatwiejsze warstwowe ciasto jakie można zrobić w domu. Nie trzeba bowiem piec każdego blatu ciasta osobno, a nadzienie to tylko 3 składniki. Poradzą sobie z nim nawet początkujący w temacie słodkości.

Proste ciasto Gerbota na 3 blatach

Dodatkową zaletą tego ciasta jest fakt, że blatów na kolejne warstwy nie trzeba piec oddzielnie, bo ciasto dzieli się na części jeszcze przed włożeniem do piekarnika. Zobaczcie, jak to zrobić. Przygotujcie:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500 g dżemu morelowego
  • 200 g cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g masła
  • 250 g śmietany 30%
  • 25 g mokrych drożdży
  • 400 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Roztopcie masło i odłóżcie 1 łyżeczkę na potem do polewy czekoladowej. Resztę roztopionego i lekko przestudzonego masła przełóżcie do miski, pokruszcie drożdże i dodajcie cukier puder.
Następnie wbijcie jajka i wymieszajcie całość mikserem. Na koniec dodajcie śmietanę i mąkę. Wyrabiajcie ręcznie na gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się lepić do reki, podsypcie je odrobiną mąki. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, odstawcie je w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Po tym czasie, podzielcie ciasto na 3 części. Każdą z nich rozwałkujcie na grubość około 0,5 cm. W zależności w jakiej blaszce będziecie piec ciasto, zróbcie okrągły, albo kwadratowy kształt ciasta.
Zmielone orzechy wymieszajcie z cukrem waniliowym oraz kryształem i podzielcie na 3 równe części.
Teraz zacznijcie układać poszczególne warstwy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na początku połóżcie pierwszy placek rozwałkowanego ciasta. Ciasto posmarujcie warstwą dżemu morelowego, a na niej ułóżcie warstwę orzechową. Połóżcie drugi placek ciasta i powtórzcie warstwę dżemu i orzechów.
Na górę połóżcie trzeci placek ciasta. Wierzch ciasta nakłujcie widelcem, aby nie puchło w czasie pieczenia.
Teraz przykryjcie blachę z ciastem ściereczką i odstawcie 30 minut.
W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni C. Po upływie 30 minut wstawcie ciasto do piekarnika na 30-40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika, gdy ciasto ostygnie przygotujcie czekoladowa polewę. Czekoladę roztopcie najlepiej na parze, dodajcie wcześniej pozostawioną łyżeczkę masła i  podgrzewajcie do czasu aż się roztopi i połączy z masłem w jednolitą polewę. Wylejcie ja na wierzch ciasta i wyrównajcie. Gdy polewa zastygnie ciasto jest gotowe do jedzenia, jednak najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie warstwy się przegryzą.

GettyImages