Owoce pod kruszonką, czyli crumble to deser inspirowany klasycznym kruchym ciastem oraz dowolnymi sezonowymi pysznościami z ogródka. Całość robi się jednak zdecydowanie prościej, bo zamiast wyrabiania masła z mąką i cukrem na ciasto kruche, po prostu posypujemy całość musli i zapiekamy. Mimo prostoty przygotowania, składniki łączy jednak wyjątkowa chrupiąca konsystencja i wychodzący na pierwszy plan smak jabłek, brzoskwiń, czy owoców leśnych. Zaletą tego przepisu jest też to, że można go łatwo modyfikować, podmieniając składniki. Jeśli macie więcej czasu, możecie sami zrobić musli, będzie o wiele zdrowiej.  

Składniki na owoce pod kruszonką

  • 3 jabłka – ok. 500 g
  • 500 g brzoskwiń – w zimę mogą być z puszki, możecie też zamienić je na inne owoce
  • ulubione muesli (najlepiej z owocami leśnymi)
  • rodzynki lub suszone owoce leśne
  • 70 g cukru (ok.6 łyżek) – polecamy zamienić go na zdrowszy, mniej kaloryczny słodzik – ksylitol, erytrytol lub choćby miód
  • 10 g cukru waniliowego – można pominąć i użyć ekstrakt waniliowy lub wyskrobać nasionka z laski wanilii
  • sok owocowy do polania jabłek i brzoskwiń – smak dowolny
  • cynamon do smaku
  • masło do nasmarowania blaszki
  • opcjonalnie: kieliszek brandy lub nalewki owocowej

Jak zrobić owoce pod kruszonką?

  1. Jabłka umyjcie, obierzcie je (jeśli wam to nie przeszkadza, mogą zostać w skórce). Usuńcie gniazda nasienne. Miąższ pokrójcie na mniejsze kawałki – wielkość według uznania.
  2. Brzoskwinie umyjcie, usuńcie z nich pestki i pokrójcie je w większą kostkę. Jeśli nie przepadacie za skórką z tych owoców, możecie na chwilkę wsadzić je do wrzątku. Po tym prostym zabiegu powinna odejść z łatwością. W przypadku owoców z puszki, wystarczy je odsączyć ze słodkiej zalewy i pokroić. Musicie mieć jednak świadomość, że mają one o wiele więcej kalorii, właśnie z powodu cukrowego płynu, w którym są konserwowane.
  3. Piekarnik nagrzejcie do 180 stopni Celsjusza.  
  4. Blaszkę lub ceramiczne naczynie, w którym będziecie je zapiekać, wysmarujcie masłem. Na spód przełóżcie jabłka i brzoskwinie.
  5. Owoce posypcie cukrami i cynamonem. Zalejcie je sokiem – i alkoholem, jeśli go używacie.
  6. Całość posypcie suszonymi owocami lub rodzynkami, a na wierzch przełóżcie musli z owoców leśnych.
  7. Tak przygotowane owoce pod kruszonką wstawcie do piekarnika na 30 minut.
  8. Gotowe kruche ciasto z owocami można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z bitą śmietaną, lodami śmietankowymi lub sorbetami, sprawdzą się też polewy: czekoladowa, karmelowa, waniliowa.

Przepis na domowe musli z owocami leśnymi

Składniki:

  • 400 g płatków owsianych
  • 300 g rozdrobnionych orzechów, najlepiej jest połączyć kilka rodzajów
  • 300 g suszonych lub liofilizowanych owoców leśnych
  • cynamon do smaku – nie jest to konieczny dodatek
  • 100 ml miodu
  • 100 ml oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzejcie do 180 stopni Celsjusza.
  2. Wymieszajcie płatki owsiane z orzechami, cynamonem, miodem i olejem. Przełóżcie je na blaszkę do pieczenia. Polecamy wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia – będzie mniej sprzątania.
  3. Wsadźcie je do piekarnika na 30 minut – powinny się w tym czasie ładnie zrumienić. W trakcie ogrzewania, od czasu do czasu przemieszajcie składniki drewnianą łyżką, żeby opiekały się równomiernie.
  4. Wyjmijcie je i odstawcie do ostygnięcia. Na koniec wymieszajcie je z owocami leśnymi. Przechowujcie w szklanym naczyniu w lodówce.

Jak suszyć owoce leśne?

Najlepszym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie suszarki do owoców. Ale absolutnie nie jest to konieczne. Jak się do tego zabrać? Zacznijcie od oczyszczenia i przejrzenia owoców. Usuńcie listki, gałązki i inne zanieczyszczenia. Wyjmijcie uszkodzone i nadpsute. Potem dokładnie umyjcie je pod zimną, bieżącą wodą. Dobrze je osuszcie. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia. Równomiernie rozłóżcie na niej owoce. Wsadźcie ją do piekarnika nagrzanego do 50-60 stopni Celsjusza, minimalnie uchylcie drzwiczki piekarnika. Owoce leśne potrzebują od 4 do 6 godzin, sprawdzajcie ich stan na bieżąco.

Jakie makroskładniki mają owoce pod kruszonką?

Makroskładniki dla całego deseru (3 porcje):

  • Energia: 920 kcal
  • Białko: 5.2 g
  • Tłuszcz: 10.4 g
  • Węglowodany całkowite: 209 g
  • Błonnik: 16.8 g
  • Węglowodany netto: 192.2 g

Makroskładniki na 1 porcję:

  • Energia: 307 kcal
  • Białko: 1.7 g
  • Tłuszcz: 3.5 g
  • Węglowodany całkowite: 69.7 g
  • Błonnik: 5.6 g
  • Węglowodany netto: 64.1 g