Kruche ciasto ma delikatną konsystencję i cudowny aromat. Jest świetną bazą do słodkich wypieków. Może być używane do wielu deserów, np. tart, ciast owocowych i innych ciast oraz ciasteczek. Mało osób jednak wie, że istnieje świetny patent, dzięki któremu wyjdzie ono jeszcze smaczniejsze. Jest banalnie prosty.

Patent na kruche ciasto bez masła

Kruche ciasto możecie przygotować bez użycia masła. Okazuje się, że wcale nie jest ono niezbędne do tego wypieku. Z powodzeniem zastąpicie je smalcem. To właśnie ten produkt sprawia, że staje się ono aksamitne w smaku.

Na 250 grama mąki pszennej, 1 jajko i 50 gram cukru powinniście użyć 125 gram zimnego smalcu. Takie proporcje zapewnią najlepszy efekt. 

Inne porady, żeby kruche ciasto wyszło wyjątkowo smaczne

Bez trudu zrobicie perfekcyjnie kruche ciasto i ciasteczka, jeśli zastosujecie się do kilku babcinych wskazówek. Przede wszystkim idealne proporcje składników wynoszą 3:2:1 - na jedną porcję cukru bierzemy 2 porcje tłuszczu i 3 porcje mąki.

Żeby ciasteczka miały jednolitą konsystencję – najlepiej użyjcie cukru pudru, który doskonale połączy się z pozostałymi składnikami. Smakołyki będą jeszcze bardziej kruche, jeśli dodacie ugotowane na twardo żółtko jaja kurzego. Wystarczy, że przetrzecie je przez sito i zagnieciecie z resztą składników.