Ten przepis to ratunek, gdy wpadają niezapowiedziani goście i znają go wszystkie doświadczone gospodynie. Zobaczcie, co warto dorzucić do mięsa mielonego, aby wyszło z niego znacznie więcej smakowitych kotletów.

Co dodać do mielonych, żeby wyszło ich więcej?

Zwykle w takiej sytuacji dosypujemy bułkę tartą, jednak rezultat jest taki, że kotlety wychodzą twarde, suche i mdłe. Warto więc zastosować lepszy sposób, który dodatkowo wyjdzie nam bardziej na zdrowie. Aby zwiększyć objętość masy na kotlety, jednocześnie nie zmieniając zbyt mocno jej smaku, najlepiej dodać ugotowaną kaszę jęczmienną. Ten dodatkowy składnik sprawi, że kotletami naje się nawet największa rodzina, gdyż nie tylko ulepimy ich więcej, ale dodatkowy każdy z nich będzie dużo bardziej sycący. Co więcej, ugotowana kasza wchłonie wszystkie soki z mięsa, dzięki czemu kotlety będą wyjątkowo soczyste i mięciutkie. Możemy więc mieć pewność, że tak przygotowane mielone nigdy nie wyschną na patelni i nie staną się twarde jak podeszwa.

Jak zrobić kotlety z kaszą jęczmienną?

Przepis na kotlety z dodatkiem kaszy nie różni się zbyt mocno od klasycznej receptury. Wystarczy zacząć od ugotowania i wystudzenia kaszy, a następnie wymieszać ją z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami, a potem usmażyć wszystko jak zwykle. Ważne tylko, aby nie przesadzić z ilością kaszy, aby nie przyćmiła smaku mięsa. Bezpieczną ilością będzie więc 100 g suchej kaszy na pół kilograma mięsa mielonego. Nie musi być ona świeżo ugotowana, ba, nawet lepiej sprawdzi się taka z poprzedniego dnia, gdyż będzie bardziej zbita. Ten przepis jest więc najlepszą okazją, aby wykorzystać zalegające w lodówce resztki kaszy z wczorajszego obiadu. Jeśli nie macie pod ręką kaszy jęczmiennej, możecie użyć też gryczanej, jaglanej, pęczaku, a nawet ryżu.

Co jeszcze warto dodać do mielonych?

Ugotowana kasza to niejedyny pomysł na smaczny i sycący dodatek do kotletów. Aby urozmaicić klasyczne kotlety mielone, warto dorzucić do mięsnej masy również inne dodatki, takie jak:

  • drobno posiekana kapusta,
  • tarte ziemniaki, cukinia lub marchew,
  • mrożony groszek,
  • kukurydza z puszki,
  • podduszony szpinak,
  • podsmażone pieczarki lub grzyby leśne.