Kotlety jajeczne to prosty i szybki sposób na tani obiad bez mięsa, jednak aby były smaczne, trzeba je odpowiednio przygotować. Same jajka, bułka tarta i szczypiorek tu nie wystarczą, ale już 1 dodatkowy składnik ze słoiczka potrafi zdziałać cuda. Zobaczcie, co dodać do kotletów jajecznych, aby smakowały lepiej niż kiedykolwiek.

Jak zrobić kotlety jajeczne, aby były wyraziste i aromatyczne?

Co dodajemy do kotletów z jajek? Bazą do tego przepisu są rozgniecione jajka na twardo, jedno surowe jajo i bułka tarta, a do tego zwykle dorzucamy już tylko sól, pieprz i ewentualnie posiekany szczypiorek. Można to jednak zrobić znacznie lepiej, dorzucając jedynie 1 ekstra składnik, czyli suszone pomidory. Ten niepozorny produkt ze słoiczka to prawdziwa bomba smaku i aromatu, który świetnie podkręca delikatne jajka. Kiedy więc następnym razem będziecie przygotowywali kotlety jajeczne, posiekajcie drobno 5 suszonych pomidorów z zalewy i wymieszajcie je z masą, a efekt was zachwyci.

Ten prosty przepis pochodzi z Instagramowego profilu @odzywiajsiezdrowo. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie.

Przepis na kotlety jajeczne z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki tartej mozzarelli,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • po 1 łyżce siekanego koperku i szczypioru,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Jedno jajko zostawiamy na później, a 5 gotujemy na twardo, obieramy i rozgniatamy widelcem. Do rozgniecionych jajek dodajemy drobno posiekane suszone pomidory, tarty ser mozzarella, 1 łyżkę bułki tartej i jedno surowe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekanymi ziołami. Powstałą masę dzielimy na 8 równych części i formujemy z nich niewielkie kotleciki. Następnie każdy z nich obtaczamy w reszcie bułki tartej i smażymy na odrobinie tłuszczu, aż kotleciki będą rumiane z każdej strony.

 

Źródło: Instagram.com/odzywiajsiezdrowo/