Kotlety jajeczne to doskonała alternatywa dla tradycyjnych schabowych lub mielonych. Wyjdą cudownie miękkie i bardzo delikatne, dlatego na pewno zasmakują również najmłodszym. Jest to też dobry pomysł na obiad, gdy akurat wasza lodówka świeci pustkami. Możecie w ten sposób wykorzystać też np. nadmiar ugotowanych jajek.

Kotlety jajeczne z 2 szczególnymi składnikami

Żeby wasze kotlety z jajek wyszły wyjątkowo smaczne – odstawcie na bok klasyczny przepis i skorzystajcie z receptury, która uwzględnia 2 szczególne dodatki. To właśnie one nadadzą potrawie tak wyjątkowego aromatu. Chodzi o lubczyk i pieprz cayenne.

Żeby całość była jeszcze smaczniejsze – jajeczną masę połączcie z posiekaną natką pietruszki oraz koperkiem. Przepis możecie też modyfikować według własnych upodobań, dobrze sprawdzi się też dodatek słodkiej papryki, kurkumy i gałki muszkatołowej.

Co zrobić, żeby kotlety jajeczne się nie rozpadły?

Żeby kotlety jajeczne nie rozpadły się podczas smażenia – musicie je porządnie docisnąć podczas formowania. Będą miały wtedy zwartą konsystencję, a wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone. Nie zdejmujcie również kotletów z patelni za pomocą widelca, tylko przy użyciu łopatki.

Jeśli z kolei chcecie zwiększyć chrupkość panierki kotletów jajecznych – obtoczcie je w mące bezglutenowej, a następnie w surowym jajku oraz bułce tartej. Możecie też pominąć etap mąki i panierować kotlety bezpośrednio w bułce.