Złociste i chrupiące placki z cukinii to jeden z najprostszych pomysłów na sycący obiad, a co gdyby tak je podkręcić i zrobić na azjatycką nutę? W tym celu wystarczy tylko dorzucić inne, kolorowe warzywa i zrobić banalnie proste ciasto. Całość nie byłaby jednak pełna bez aromatycznego sosu, który sprawia, że każdy kolejny kęs smakuje jeszcze lepiej i od placuszków dosłownie trudno się oderwać. Zobaczcie, jak zrobić koreańskie placki warzywne, a pokochacie je jeszcze bardziej, niż ziemniaczane.
Jak zrobić placki warzywne po koreańsku?
Aby przygotować koreańskie placki warzywne, potrzebujecie przede wszystkim kolorowej mieszanki startej cukinii z marchewką oraz posiekanej kapusty i posiekanego szczypiorku. Taki zestaw warzyw zapewni nie tylko doskonały smak i genialną chrupkość, ale sprawi też, że każda porcja placuszków dostarczy wam wielu cennych witamin i minerałów.
Gdy macie już rozdrobnione warzywa, zostaje tylko skąpać je w gęstej masie, która pięknie sklei wszystko w zgrabne placuszki. W tym celu warzywa wrzuca się do zwykłego ciasta naleśnikowego na bazie jajek, mąki. Aby jednak miało ono odpowiednią konsystencję warto dolać do niego odrobinę wody, która zostaje po posoleniu startej cukinii. Potem sprawa jest już prosta, bo wszystko wystarczy dokładnie wymieszać i wykładać łyżką na rozgrzany tłuszcz. Po kilku minutach na patelni koreańskie placki będą gotowe, ale najlepiej smakują z pewnym wyrazistym dodatkiem.
Z czym podać koreańskie placki warzywne?
Koreańskie placki warzywne najlepiej smakują z jakimś wyrazistym sosem, ale zamiast podawać ten czosnkowy, czy ziołowy, trzymajcie się azjatyckiego tropu. Aby przygotować przepyszny sos, który łączy w sobie smak słony, ostry i kwaśny, potrzebujecie tylko kilku składników. Bazą będzie sos sojowy, a do niego dodajemy pikantny sos sriracha, aromatyczny olej sezamowy, sok z limonki i trochę wody. Na koniec sypiemy odrobinę ziaren sezamy i najpyszniejszy dodatek do maczania placuszków jest gotowy.
Zarówno przepis na placki, jak i na wyrazisty sos podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @smakoholiczka. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników, kroki przygotowania oraz krótkie wideo, na którym widać zachwycający efekt.
Przepis na koreańskie placki warzywne
Składniki:
na ciasto:
- 2 jajka,
- 180 g mąki,
- 1 niewielka cukinia,
- 100 g kapusty czerwonej,
- 1 marchew,
- szczypiorek,
- odrobina papryczki chili,
- sól do smaku,
- olej do smażenia.
na sos:
- 2 łyżki wody,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka oleju sezamonego,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 1 łyżeczka srirachy lub innego ostrego sosu,
- 1 łyżeczka ziaren sezamu.
Przygotowanie:
- 1. Zacznijcie od umycia i starcia cukinii na grubych oczkach. Tak przygotowane cukiniowe wiórki posypcie odrobiną soli i odstawcie na około 10 minut, aby puściły wodę.
- W międzyczasie obierzcie i zetrzyjcie marchew na tarce, drobno poszatkujcie kapustę i pokrójcie szczypiorek w dłuższe kawałki. Nasoloną cukinię dokładnie odciśnijcie z nadmiaru płynu (ale go nie wylewajcie) i wymieszajcie z resztą warzyw.
- Do rozdrobnionych warzyw wbijcie jajka, wsypcie mąkę i wlejcie 130 ml wody z cukinii. Całość dokładnie wymieszajcie
- Na patelni rozgrzejcie olej i wykładajcie na niego łyżką niewielkie porcje ciasta. Każdy placek spłaszczcie łyżką i smażcie je z obu stron, aż będą chrupiące i pięknie się zarumienią.
- Gdy placki warzywne się smażą, przygotujcie sos, czyli wymieszajcie w miseczce sos sojowy, wodę, olej sezamowy, sok z limonki, ostry sos i sezam.
- Usmażone koreańskie placki wyłóżcie na talerzu i podawajcie z sosem w oddzielnej miseczce, aby można je było wygodnie namaczać.
Źródło: Instagram.com/smakoholiczka/

















