Potrzebujecie zaledwie 5 podstawowych składników, miski i blendera. Placki nie wymagają tarcia - chyba, że chcecie uzyskać wersję, w której coś "chrupie" pod zębem. Wtedy zetrzyjcie ziemniaki na grubszych oczkach, ręcznie. Masa ziemniaczana nie powinna być całkiem gładka - w środku powinny znajdować się grudki i kawałeczki ziemniaków. Możecie przygotować ją z wyprzedzeniem i zamrozić. Wtedy, gdy będziecie następnym razem mieć ochotę na szybkie placki, wystarczy ją tylko rozmrozić i wylać na rozgrzaną patelnię. W tym przepisie od gorących placków dzieli was tylko 10-15 minut. Sprawdzą się nie tylko na obiad, ale też na treściwe śniadanie na słono - zamiast omletów czy jajecznicy. 

Placki ziemniaczane z porem i papryką - przepis

Składniki:

  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 1 por
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łyżki mąki pszennej lub innej, bezglutenowej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Opcjonalnie, do podania i posypania: jogurt lub śmietana oraz natka pietruszki, dymka lub szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie ziemniaki, zblendujcie je razem z porem i odrobiną wody, aby zamieniły się w papkę z grudkami - masa nie powinna być zbyt jednolita. 
  2. W średniej misce wymieszajcie mąkę, sól, czarny pieprz, paprykę i pietruszkę lub szczypiorek.
  3. Dodajcie masę ziemniaczaną i wymieszajcie dokładnie do połączenia się ciasta. 
  4. Rozgrzejcie patelnię z tłuszczem na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, wylejcie chochlę ciasta na gorącą patelnię, uformujcie okrągłe placki i smażcie, aż brzegi zaczną się rumienić i chrupać - zwykle od 1-3 minut na jedną stronę.
  5. Odwróćcie placki na drugą stronę i smażcie przez 2-3 minuty, aż zbrązowieją i będą gotowe.

Podawajcie gorące. Placki smakują doskonale z posiekaną cebulką dymką i śmietaną lub jogurtem lub sosem czosnkowym. 

Dobrą mąką bezglutenową do placków ziemniaczanych będzie mąka ryżowa - dodajcie do masy 3-4 łyżki i połączcie ją z ziemniaczaną. Dzięki takiej kombinacji ciasto lepiej się zwiąże. Możecie też użyć do nich różnych rodzajów ziemniaków, jednak powinny to być ziemniaki o dużej zawartości skrobi. Do masy na placki ziemniaczane doskonale będzie pasować również cukinia, szpinak, jarmuż lub grzyby, szczególnie starte pieczarki - w ten sposób ją urozmaicicie. Masę możecie też przyprawić nie tylko solą i pieprzem, ale również wkroić do niej świeże zioła, dodać posiekaną papryczkę chilli czy też odrobinę ostrego sosu.