Koktajle z owoców i warzyw to prawdziwa witaminowa bomba i najprostszy sposób na to, by podkręcić metabolizm oraz zadbać o szczupłą sylwetkę. W ramach jednego posiłku dostarczasz organizmowi niezbędne składniki odżywcze, które pomogą skutecznie zrzucić kilogramy i oczyścić organizm z toksyn, a także szkodliwych produktów przemiany materii. Odpowiednio skomponowane smoothie może z powodzeniem zastąpić jeden z posiłków w ciągu dnia lub przekąskę pomiędzy daniami głównymi. 

Co jeść, by mieć płaski brzuch?

Jeśli chcesz latem cieszyć się szczupłą talią i płaskim brzuchem, postaw na produkty bogate w białko i zdrowe tłuszcze, przyprawy które podkręcają metabolizm oraz przyspieszające odchudzanie superfoods. Wśród składników, z których przygotowujesz koktajle powinny się znaleźć przede wszystkim:

  • Warzywa liściaste: szpinak, rukola, fenkuł, jarmuż
  • Awokado
  • Zielone warzywa i owoce: kiwi, seler naciowy, jabłka
  • Wyraziste przyprawy: cynamon, pieprz cayenne
  • Cytrusty: cytryna, pomarańcze, grejfrut
  • Superfoods: spirulina, młody jęczmień, chlorella
  • Sezonowe owoce bogate w antyoksydanty: borówki, truskawki, maliny, jagody.

Zielony koktajl na płaski brzuch

Jednym z najbardziej skutecznych napojów, by sylwetka była nienaganna, jest ten zielony koktajl na płaski brzuch. W jego skład wchodzi cała masa wartościowych składników, a połączone w jeden napój dostarczają organizmowi potężną dawkę witamin.  A dodatkowo wypity rano pobudzi metabolizm i wpłynie na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Przygotujcie:

  • 1 zielony ogórek
  • 2 owoce kiwi
  • garść liści mięty
  • garść liści szpinaku
  • pół dojrzałego awokado
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka wody

Kiwi i awokado obierzcie ze skóry. Liście mięty i szpinaku umyjcie. Wszystkie składniki wrzućcie do blendera i zalejcie wodą. Dokładnie zmiksujcie na jednolity koktajl. Pijcie od razu po przygotowaniu, by zachować jak najwięcej witamin i substancji mineralnych.

Cenne składniki zielonego koktajlu

Awokado to wyjątkowy owoc, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomaga szybciej spalić tkankę tłuszczową, obniża poziom cholesterolu - i jest niezastąpionym składnikiem wielu diet odchudzających. Ogórek to bogactwo soli mineralnych, a jednoczenie znikoma ilość kalorii. Liście szpinaku zawierają substancje, które przedłużają uczucie sytości nawet do 2 godzin po posiłku. A liście mięty są niezastąpione w leczeniu problemów trawiennych, takich jak wzdęcia czy zaparcia. Natomiast kiwi, z uwagi na obecny w owocu błonnik wspomaga pracę układu trawiennego.