Lubicie gęste, sycące zupy, ale zwykle idziecie na łatwiznę i wybieracie do nich gotowy makaron lub ryż? Następnym razem spróbujcie zrobić kluski szczypane, a pokochacie ten dodatek, zarówno za smak, jak i uroczy wygląd. Sam przepis jest banalnie prosty, a jego wykonanie przynosi wiele frajdy. Zobaczcie, jak zrobić kluseczki szczypane i z czym je podawać, aby były najsmaczniejsze.

Kluski szczypane - z czym to się je?

Wszyscy dobrze znamy kluski lane i kładzione, ale nie każdy słyszał o tych szczypanych, a są to po prostu malutkie kluseczki z mąki i wody, przypominające nieco zacierki (choć niektórzy robią też kluski szczypane z ciasta makaronowego na bazie jajka). Ich nietypowa nazwa pochodzi od procesu przygotowania, gdyż zamiast nakładać ciasto na wrzątek za pomocą łyżki, po prostu odrywa się je palcami. Takie szczypanie pozwala przygotować urocze, malutkie kluski, wygodne do jedzenia łyżką, a przy okazji zapewnia świetną zabawę, szczególnie jeśli gotujecie w asyście najmłodszych pomocników kuchennych.

Kluski szczypane pasują do każdej zupy, zarówno klarownych bulionów, jak i gęstych zabielanych polewek z przeróżnymi dodatkami. Dodatkowo świetnie sprawdzą się jako oddzielne danie, polane sosem lub wymieszane z mięsem czy warzywami. Zobaczcie tan najprostszy przepis na szybki dodatek do obiadu, a już nie będziecie gotowali żadnego makaronu czy ryżu. 

Banalnie prosty przepis na kluski szczypane

Składniki:

  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • odrobina wody,
  • mała szczypta soli.

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z wodą i odrobiną soli, aż stworzy się dość gęste i twarde ciasto. Następnie zagotowujemy wodę bądź bulion i gdy płyn zacznie wrzeć, "szczypiemy" z masy małe kluseczki i wrzucamy je wprost do garnka. Można też wcześniej "naszczypać" cały talerz kluseczek, lekko posypując je mąką, aby się do siebie nie przykleiły i nieco przeschły, a potem gotować je na bieżąco przed podaniem zupy. Tak przygotowane kluseczki szczypane powinny gotować się przez dosłownie 1-2 minuty i gotowe.