Dla wielu z nas barszcz to obowiązkowy element świątecznego stołu, a nie ma nic lepszego niż barszcz czerwony na zakwasie. Jak zrobić zakwas na barszcz? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na zakwas buraczany oraz garść praktycznych porad, które z pewnością ułatwią jego przygotowanie.
Zakwas buraczany jest znany w polskiej kuchni od wielu lat - pisała o nim pod koniec XIX wieku Lucyna Ćwierczakiewiczowa ("365 Obiadów Za 5 złotych"). Kilka lat później swoją pracę poświęcił mu Kazimierz Panek - badacz, autor opracowania "Mikroby oraz chemizm kiśnienia barszczu". Przeanalizował go pod kątem składu i wpływu na ludzki organizm - już wtedy wskazał na wybitny wpływ zakwasu buraczanego na zdrowie i kondycję człowieka.
Zakwas buraczany – właściwości
Przygotowanie zakwasu trwa zaledwie kilka chwil i kosztuje grosze, a korzyści płynące z przyrządzania domowego zakwasu buraczanego są niezwykłe. Uodparnia, wzmacnia, dodaje energii i pomaga w walce z infekcjami, a do tego reguluje metabolizm i poprawia trawienie. Oprócz wszystkich tych zbawiennych właściwości, jest po prostu pyszny, więc warto wykorzystywać go w kuchni nie tylko raz do roku, jako baza do barszczu wigilijnego, ale znacznie częściej.
Zakwas buraczany można pić na surowo – jako codzienny rytuał prozdrowotny. Ta bomba witaminowa z pewnością doda nam zdrowia, ale należy ja pić w odpowiednich ilościach. Aby picie zakwasu buraczanego mogło zadziałać, należy jednak robić to regularnie. Ile i kiedy pić? Optymalna ilość to pół szklanki dziennie - rano i wieczorem, lub jedna szklanka co dwa dni.
Co zrobić z buraków z zakwasu?
Zakwas wykorzystany, a co z burakami? Nigdy ich nie wyrzucajcie, gdyż są pysznym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Kiszone buraki sprawdzą się do jako surówka do obiadu, dodatek na kanapki, czy składnik wielu sałatek. Można je też zblendować z różnymi składnikami, tworząc pyszną pastę, dip lub hummus.
Zakwas buraczany – klasyczny przepis:
Składniki:
- 3 kg buraków
- 1 łyżka soli (można pominąć)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- woda filtrowana, źródlana lub przegotowana z kranu
- główka czosnku (oczyszczona i przekrojona na pół)
Dodatkowo:
Duży słój lub kamionkowe naczynie
Sposób przygotowania:
- Pieprz i ziele angielskie uprażcie na suchej patelni. Sól rozpuśćcie w około 2 litrach wody.
- Buraki wyszorujcie. Jeśli pochodzą z zaufanego źródła, nie były sztucznie nawożone, możecie ich nie obierać. Pokrójcie je w plastry lub kawałki – układajcie w słoju wraz z czosnkiem i przyprawami.
- Zalejcie wodą tak, aby warzywa były dokładnie przykryte, ale zostawcie kilka centymetrów przestrzeni między warzywami i nakrętką. Odstawcie w ciepłe miejsce na kilka dni.
Zakwas z buraków - porady
- Wiele osób zaleca dodawanie do zakwasu kromki chleba na naturalnym zakwasie. Przyspiesza on kiszenie, ale nie jest konieczny. Dodatkowo, jeśli chleb zawiera niepożądane dodatki, może doprowadzić do powstania pleśni.
- Na powierzchni płynu może zbierać się piana – nie przejmujcie się nią. To nie pleśń, nie jest niebezpieczna dla zdrowia.
- Po 7-10 dniach zakwas buraczany może być gotowy, ale najlepiej, jeśli postoi nieco dłużej. Przelejcie go do butelek, zakręćcie i odstawcie w chłodne miejsce – do lodówki lub piwnicy.
Co zrobić, żeby zakwas buraczany nie spleśniał?
To drobna rzecz, ale bardzo istotna, dzięki niej zakwas nie spleśnieje. Trzeba pamiętać, aby przed wrzuceniem do słoika ząbków czosnku i przypraw (ziele angielskie i liść laurowy) zalać je wrzątkiem na minutę. W ten prosty sposób pozbawicie je ewentualnych zarodników pleśni czy różnego rodzaju zanieczyszczeń. Po tym czasie dodatki można już przerzucić do naczynia z pokrojonymi burakami i zalać wszystko odstaną wodą w temperaturze pokojowej.


















