Zakwas buraczany to jeden z najlepszych przysmaków sezonu jesienno-zimowego. Niektórzy oczywiście robią i piją go przez calutki rok, ale to teraz przynosi on najwięcej dobrego, bo świetnie wzmacnia odporność i dodaje energii w coraz krótsze, szaro-bure dni. Dodatkowo taki buraczany napój wspiera też krążenie i poprawia pracę mózgu, więc zdecydowanie warto go włączyć do jadłospisu, bo korzyści jest całe mnóstwo. Najpierw trzeba jednak mieć sprawdzony przepis na taki cenny płyn, a my trafiliśmy ostatnio na wyjątkowo dobrą recepturę. Zobaczcie więc, co dodać do zakwasu buraczanego, aby był jeszcze smaczniejszy i bardziej wartościowy niż zwykle. 

Jak zrobić zakwas buraczany na bogato?

Klasyczna lista składników na zakwas buraczany jest krótka. Potrzebujemy bowiem buraków, czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego oraz ziarnistego pieprzu. Do tego jeszcze tylko woda oraz sól i wszystko jest gotowe. Ostatnio jednak trafiliśmy na ciekawy pomysł, w którym do zakwasu wykorzystuje się coś jeszcze, a dzięki temu jego smak i aromat są jeszcze lepsze.

Chodzi tu o to, aby oprócz buraków, wrzucić też do słoika z solanką trochę marchewki, nieco korzenia pietruszki i kawałek selera. Po zakiszeniu te warzywa oddadzą też do zakwasu mnóstwo cennych wartości odżywczych, więc taki zakwas buraczany będzie przy okazji jeszcze zdrowszy. Ważne jest tutaj to, aby dopilnować 1 ważnej zasady, bo przez pewien popularny błąd, cała praca może pójść na marne. 

 Co zrobić, żeby zakwas buraczany nie pleśniał?

Nawet najlepszy zakwas może jednak łatwo się zepsuć, a zwykle winny jest temu 1 popularny błąd. Chodzi tu o to, że czasem warzywa lub przyprawy, takie jak ząbki czosnku, wystają ponad powierzchnię zalewy, a wtedy łatwo pleśnieją i wszystko jest do wyrzucenia. Dopilnujcie więc, żeby dokładnie przykryć solanką wszystkie składniki, a w tym celu możecie zawinąć przyprawy w kawałek gazy i stworzyć w ten sposób sakiewkę, którą możecie włożyć na spód słoika, pod buraczki i inne warzywa.

Dodatkowo możecie też przelać ząbki czosnku i wszystkie przyprawy wrzątkiem, aby usunąć z nich wszelkie bakterie, co znacznie mniejszy się szansa na pleśń w zakwasie. Włóżcie więc liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i czosnek do miseczki, zalejcie je wrzącą wodą i zostawcie do namoczenia na minutę. Po tym czasie możecie już bezpiecznie wrzucać je do słoja. 

Zobaczcie poniżej sprawdzony przepis na zakwas buraczany i zróbcie go, zachowując proporcje wszystkich składników. 

Przepis na zakwas buraczany 

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • kawałek korzenia selera,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 płaska łyżeczka kminku,
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • zimna przegotowana woda,

Przygotowanie:

  1. Buraki, marchew, pietruszkę i seler obierzcie i pokrójcie w kostkę.
  2. Główkę czosnku podzielcie na ząbki, obierzcie je i pokrójcie na połówki.
  3. W wodzie rozpuśćcie sól i cukier.
  4. Do dużego słoja wrzućcie wszystkie warzywa i przyprawy, a następnie zalejcie całość solanką. Dopilnujcie, aby wszystkie składniki były pod wodą i nic nie wystawało nad powierzchnię słoika.
  5. Słoik z warzywami i zalewą odstawcie 
  6. Po około 7-10 dniach zakwas buraczany jest gotowy do zlania, ale nie wyrzucajcie pozostałych warzyw, tylko zajadajcie je jako dodatek do kanapek lub zamiast surówki do obiadu.