Lubicie kawę w różnych wydaniach i chętnie próbujecie nowych dodatków do podstawowego czarnego naparu? Takiej wersji pewnie jeszcze nie znacie, a zdecydowanie powinniście. Zobaczcie, co potrafi kawa z tym dodatkiem, a od razu zechcecie zaparzyć sobie filiżankę takiej mieszanki.

Co dodać do kawy, aby była lepsza dla brzucha?

Być może wielu z was słyszało o przeróżnych wersjach kawy na przykład z dodatkiem cynamonu, imbiru czy kurkumy, ale o tym wariancie mówi się mało, a to wielka szkoda, bo ma świetne właściwości. Zapamiętajcie więc kolejną kawową inspirację jaką jest mała czarna z rozmarynem. Pewnie jesteście zaskoczeni, bo ta przyprawa kojarzy się głównie z wytrawnymi przepisami, ale okazuje się, że po dodaniu jej do kawy, napar zyskuje wyjątkowy lekko korzenny, ale przy tym orzeźwiający posmak. To jednak dopiero początek walorów takiego duetu, bo smak zdecydowanie przebijają korzyści, jakie daje tak przyrządzony napój. 

Kawa z rozmarynem - właściwości

To połączenie pozwala wydobyć to, co najlepsze z obu z tych składników, gdyż rozmaryn potęguje odchudzające właściwości kofeiny. Wszystko za sprawą kwasu karnozowego zawartego w tej roślinie, bo to właśnie on obniża poziom glukozy, przez co pomaga regulować metabolizm, a tym samym wspiera racjonalne gubienie kilogramów. 

Do tego działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie oraz poprawia trawienie i zapobiega problemom żołądkowym, takim jak wzdęcia czy zaparcia. Oprócz tego kawa z rozmarynem wspiera też prawidłową pracę jelit. Warto więc spróbować tego duetu, a poniżej znajdziecie dokładną instrukcję jak zrobić taką kawę krok po kroku.

Jak pić kawę z rozmarynem?

Przygotowanie kawy z rozmarynem jest banalnie proste, ale trzeba trzymać się odpowiednich proporcji, aby aromatyczne zioło nie zdominowało całego napoju i nie przyćmiło głębokiego smaku kawy. A więc do filiżanki zaparzonej kawy wkładamy 1 gałązkę świeżego rozmarynu na 5 minut, po czym wyjmujemy ją i od razu pijemy napar