Macie w lodówce kubek jogurtu i brakuje wam pomysłu na to jak je wykorzystać? Najlepszym rozwiązaniem będzie tarte ciasto jogurtowe, ale nie takie, jakie kojarzycie z imprez rodzinnych. Zobaczcie, jak łatwo i szybko się je robi, a już po samym przeczytaniu przepisu z pewnością nabierzecie ochoty na taki wypiek.
Jak zrobić tarte ciasto jogurtowe?
Większość z nas kojarzy ciasto jogurtowe z puszystym, mięciutkim wypiekiem, jednak można je też przygotować zupełnie inaczej i jeszcze smaczniej. Wystarczy zagnieść szybkie kruche ciasto i zetrzeć je na tarce, zarówno na dno formy, jak i na jej wierzch. Jogurtowa masa znajduje się natomiast w środku, a robi się ją błyskawicznie i dosłownie z kilku prostych składników. Zobaczcie, jakie to proste, a gdy raz spróbujecie, będziecie wracali do tego przepisu co tydzień.
Przepis na tarte ciasto jogurtowe
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 2 żółtka
- 70 g płynnego masła,
- 70 g cukru pudru,
- 1 opakowanie proszku do pieczenia,
- otarta skórka z cytryny,
- szczypta soli,
na krem:
- 400 ml jogurtu waniliowego,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki mąki,
- 2 białka jaj.
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, a gdy masa będzie już puszysta, dolewamy roztopione wystudzone masło. Wszystko łączymy, a następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz tartą skórkę z cytryny. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem. W jednej misce ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, w drugim naczyniu mieszamy jogurt z mąką, a następnie łączymy obie masy.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną z nich ścieramy na tarce i układamy na dnie formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wylewamy na to krem i przykrywamy całość drugą częścią startego ciasta.
Tak przygotowane ciasto jogurtowe wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
Źródło: babcineprzepisy.pl