Jeśli lubicie serniki, ale nie zawsze wychodzą wam tak puszyste jak na zdjęciu w przepisie? Mamy dla was coś znacznie prostszego w przygotowaniu, a do tego jeszcze pyszniejszego. Ciasto jogurtowa pianka wygląda jak z dobrej cukierni, a w konsystencji jest delikatne i lekkie jak chmurka. Gdy raz go spróbujecie, nie wrócicie już do skomplikowanych przepisów na serniki.

Jak zrobić ciasto jogurtowa pianka?

Pewnie zdarzyło się wam jeść różne ciasta jogurtowe, ale to jest inne niż wszystkie. Wyróżnia je wyjątkowo delikatna konsystencja, stąd porównanie do pianki, bo gotowy wypiek dosłownie sam rozpływa się w ustach. Co więcej, sam przepis na ciasto jogurtowa pianka jest banalnie prosty i składa się tylko z kilku produktów, czyli jogurtu greckiego, jajek, odrobiny mąki, proszku oraz cukru i wanilii. Nie będzie też po nim dużo zmywania, bo oddzielnie wystarczy tylko ubić pianę z białek, a wszystkie inne składniki można wymieszać ręcznie w jednej misce. 

W przygotowaniu sztywnej piany z białek jaj pomoże wam niezawodny mikser planetarny lub robot kuchenny:

Ten prosty przepis pochodzi z Instagrama @kuchniaagaty.pl. Poniżej znajdziecie dokładny przepis i krótkie wideo z przygotowaniem krok po kroku.

Prosty przepis na jogurtową piankę

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 350 g jogurtu greckiego,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 70 g cukru,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Jajka wybijamy oddzielając białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, a gdy staną się jasne i puszyste, dodajemy jogurt, wanilię, sól oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie partiami dodajemy ją do masy jogurtowej i delikatnie łączymy całość.

Tak przygotowaną masę przelewamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ciasto jogurtowa pianka będzie gotowe po około 45 minutach i najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika.

Źródło: Instagram.com/kuchniaagaty.pl/