Pieczarki to popularny składnik wielu przystawek i dań głównych. Chętnie dodajemy je do gulaszy i potrawek oraz faszerujemy nimi naleśniki, słone tarty czy pierogi. Często pojawiają się też na pizzy czy zapiekankach. Zwykle widzimy je na naszych talerzach w formie smażonej, pieczonej lub grillowanej, ale czy można je jeść na surowo? Sprawdziliśmy!

Czy można jeść surowe pieczarki?

Odpowiedź brzmi- tak, ale z umiarem. Pieczarka to jeden z niewielu grzybów, które można spożywać na surowo. W niewielkich ilościach i od czasu do czasu jest to nawet całkiem zdrowe, gdyż surowe pieczarki mają w sobie lektyny, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Pieczarki na surowo zatrzymują też wzrost drożdży i bakterii, a do tego wspierają odporność organizmu. Można zatem jeść surowe pieczarki na zdrowie, ale w niewielkich ilościach. Należy też wcześniej bardzo dokładnie je oczyścić. 

Musimy pamiętać, że pieczarki, jak większość grzybów, są ciężkostrawne. Dzieje się tak za sprawą chityny, czyli naturalnej substancji błonnikowej, która nie ulega trawieniu, przez co może zalegać przez dłuższy czas w przewodzie pokarmowym. Właśnie dlatego, po jedzeniu surowych pieczarek niektórzy mogą odczuwać dyskomfort w żołądku. Pieczarki na surowo jedzmy więc sporadycznie, a zdecydowanie częściej decydujmy się na te smażone, pieczone czy grillowane.

Surowe pieczarki nie dla każdego

Są też pewne grupy osób, które powinny całkowicie unikać surowych pieczarek. Przede wszystkim chodzi tu o pacjentów cierpiących na problemy żołądkowe. Nieprzetworzone grzyby nie są także wskazane kobietom w ciąży oraz tym karmiącym, a także osobom starszym i małym dzieciom. 

Dlaczego warto jeść pieczarki po obróbce?

Pieczarki na ciepło mają znacznie więcej cennych właściwości od tych surowych. W przeciwieństwie do innych produktów, które tracą wartości podczas obróbki cieplnej, te grzyby je zyskują! Podgrzewanie aktywuje bowiem w nich polifenole, czyli antyoksydanty. Kolejnym argumentem za jedzeniem tych grzybów na ciepło jest przeciwdziałanie toksycznym związkom. Surowe pieczarki zawierają niewielkie ilości szkodliwej agaryny, która rozpada się w bardzo niskiej lub bardzo wysokiej temperaturze (powyżej 100 stopni). Jeśli więc chcemy mieć stuprocentową pewność, że pieczarki nam nie zaszkodzą, możemy je przed spożyciem albo ugotować, albo trzymać w lodówce lub zamrażarce. Co więcej, smażenie, pieczenie czy gotowanie pieczarek nie tylko zapobiega szkodliwemu działaniu, ale jednocześnie dodaje im mnóstwa smaku i aromatu. 

Pieczarki na surowo - przepisy

Co można zrobić z surowych pieczarek? Najpopularniejszym pomysłem, który pojawia się na naszych stołach, jest sałatka z surowych pieczarek. Można przygotować ją w przeróżnych wersjach, z dodatkiem jajek, pora, orzechów czy ziemniaków.