Chleb to dla wielu z nas jeden z podstawowych składników codziennej diety, dlatego regularnie kupujemy go w sklepach czy piekarniach. Niestety, nie zawsze takie bochenki mają dobre składy, a te najwyższej jakości potrafią sporo kosztować. Aby połączyć jakość i cenę najlepiej więc sięgnąć po pewien popularny chleb z Biedronki, polecany przez dietetyka. Nie znajdziecie w nim żadnych zbędnych zapychaczy, a cena jest przyjazna dla portfela. Zobaczcie, o jakim bochenku mowa i włóżcie go do koszyka, gdy następnym razem będziecie w tym sklepie.
Po czym poznać dobry chleb?
Zanim jednak przejdziemy do konkretnej polecajki, najpierw przyjrzyjmy się ogólnym zasadom wyboru dobrego chleba. W różnych sklepach znajdziemy bowiem przeróżne bochenki, które czasem wyglądają zachęcająco, ale potem po rozkrojeniu w domu mocno nas rozczarowują. Aby uniknąć takiej sytuacji, wybierając w sklepie chleb, zwróćcie uwagę na kilka rzeczy.
Po pierwsze, zawsze czytajcie etykiety, bo to właśnie z nich dowiecie się najwięcej. Mówiąc najprościej - im krótszy skład, tym lepszy, dlatego od razu omijajcie te bochenki, na których lista składników ciągnie się w nieskończoność. Zerknijcie też na rodzaj mąki użytej do wypieku - im wyższy będzie jej typ, tym lepiej.
Drugim częstym trikiem, na który często się nabieramy jest kolor pieczywa. Im bardziej intensywny i ciemniejszy, tym wydaje nam się smaczniejszy, ale niestety nie zawsze barwa bochenka wynika z naturalnego składu. Producenci często sztucznie "farbują" swoje wyroby, dodając do nich karmel, więc mamy wrażenie, że kupujemy ciemny chleb razowy, a to zwykła mąka z kolorowym dodatkiem.
Gdy przeczytacie już skład i będzie on w porządku, oceńcie jeszcze wygląd skórki i wagę bochenka - dobre chleby powinny być dość ciężkie i zbite, a nie pulchne i wyrośnięte jak chmurka. Dodatkowo dobre chleby z krótkim składem zwykle nie są idealnie gładkie, tylko mają popękaną skórkę.
Jaki chleb najlepiej kupować w Biedronce?
Popularny w sieci dietetyk Michał Wrzosek opublikował na swoim facebookowym profilu krótkie wideo, w którym pokazuje tanie produkty z dobrym składem, które można kupić w tym popularnym sklepie. Na pierwszy ogień poszedł właśnie chleb żytni, który ma tylko 3 składniki, czyli mąkę, wodę i sól. Nie znajdziecie tutaj żadnych ulepszaczy i konserwantów, a więc takie pieczywo będzie idealnym wyborem dla wszystkich tych, którzy szukają dobrego jakościowo towaru dostępnego od ręki. Dodatkowym walorem jest tu niska cena, bo taki bochenek jest jednym z najtańszych w Biedronce.
W dalszej części tego samego wideo Michał Wrzosek pokazuje też inne niedrogie produkty warte uwagi, takie jak ketchup, serek kanapkowy, czy jogurt, dlatego zdecydowanie warto zwrócić na nie uwagę. Obejrzyjcie materiał poniżej i od razu zapiszcie sobie te pozycje na swoich listach zakupów.
Źródło: Facebook.com/DrMichalWrzosek
Jak zrobić domowy chleb żytni?
Jeśli jednak nie chcecie kupować pieczywa i macie ochotę na dobry chleb żytni zrobiony w domu, to jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Zobaczcie prosty przepis poniżej i spróbujcie sami.
Składniki:
na zaczyn:
- 2 garści mąki żytniej,
- około pół szklanki ciepłej wody.
na ciasto:
- 750 g mąki żytniej,
- 250 g mąki pszennej,
- 750 ml ciepłej wody,
- 40 g drożdży,
- 2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Zacznijcie od przygotowania zaczynu, a w tym celu wymieszajcie mąkę żytnią z taką ilością ciepłej (ale nie gorącej) wody, aby otrzymać rzadkie, lejące ciasto o konsystencji podobnej do naleśnikowego. Tak przygotowaną mieszankę odstawcie w ciepłe miejsce na około 2-3 dni.
- Po tym czasie wymieszajcie zaczyn z połową ciepłej wody. Następnie przesypcie do miski połowę mąki żytniej i połowę mąki pszennej. Do tego wkruszcie świeże drożdże i dodajcie zaczyn rozcieńczony z wodą i wymieszajcie całość. Teraz przykryjcie całość ściereczką i znów odstawcie ciasto w ciepłe miejsce, ale tym razem na 1 noc.
- Następnego dnia dodajcie pozostałą wodę i mąki oraz sól, a potem wyrabiajcie ciasto w dłoniach, aż nie będzie się do nich kleiło. Gotowe ciasto na chleb przykryjcie ściereczką i odstawcie na 3 godziny.
- Po tym czasie podsypcie ciasto mąką i uformujcie z niego zgrabny bochenek. Przełóżcie go na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i po raz ostatni przykryjcie i zostawcie na 2 godziny. W tym czasie warto jednak 3-4 razy posmarować wierzch bochenka letnią wodą, aby nie wysechł.
- Teraz zostaje już tylko pieczenie, a więc rozgrzejcie piekarnik na 200 stopni, bochenek natnijcie nożykiem tworząc kratkę na wierzchu, a potem włóżcie go do piekarnika na około 1,5 godziny.
- Upieczony chleb żytni ostrożnie wyciągnijcie i posmarujcie po wierzchu zimną wodą, a potem wstawcie do piekarnika jeszcze na minutę.

















