Jagermeister - skład

Jagemeister to ziołowy likier o mocy 35%. Ma słodko-gorzki smak (po kilku shotach gorycz staje się wyraźniejsza) i jest produkowany w Niemczech od 1934. W jego skład wchodzi 56 ziół - są to między innymi:

  • cynamon,
  • imbir,
  • kardamon,
  • anyż gwiaździsty,
  • tymianek,
  • drzewo sandałowe,
  • rumianek,
  • szafran,
  • rozmaryn,
  • borówka,
  • pietruszka,
  • skórka pomarańczowa,
  • dzika róża.

Pełny skład tego likieru nie jest znany - to tajemnica, którą znają jedynie jego producenci. Jednak połączenie składników to nie koniec produkcji - aby Jagermeister otrzymał dobrze nam znany smak, przechodzi proces tzw. macerowania. Oznacza to, że zanim trafi do płaskich, zielonych butelek trunek ten przez około 12 miesięcy leżakuje w zamkniętych, drewnianych beczkach.

Jagermeister - właściwości

Jagermeister jest digestifem - czyli alkoholem, który najlepiej spożywać po obfitym posiłku, ponieważ wspiera on pracę układu trawiennego. Pomaga on również w utrzymaniu uczucia sytości - dzięki temu możesz uniknąć podjadania między obiadem a kolacją.

Może zostać on podany w kieliszku, jako poobiedni likier, ale nie tylko. Ze względu na swoją ziołową recepturę Jagermeister idealnie skomponuje się z lodami, świeżymi owocami oraz...herbatą!

Jagermeister działa również kojąco na nasz układ nerwowy. Likier ten może pomóc wyciszyć emocje, a nawet wprawić w lepsze samopoczucie - jednak gdy stosowany jest w ograniczonych ilościach (1 kieliszek). Każdy kolejny może przyprawić o mocny ból głowy - w końcu jest to alkohol, który ma 35%, więc niewiele mniej od wódki.

Jagermeister - z czym pić ten alkohol?

Jagermeister należy do grupy alkoholi wspomagających trawienie - dlatego najlepiej spożywać go bez żadnych dodatków. Według zaleceń producenta, idealnie smakuje w temperaturze -18 stopni, czyli zmrożony. Nasza rada: podaj alkohol w zmrożonym kieliszku - w ten sposób podbijesz jego smak!

Jednak czysta forma tej ziołowej nalewki nie każdemu odpowiada - warto wtedy sięgnąć po drinki. Bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych jest tzw. jagerbomba. Do jej zrobienia będzie Ci potrzebna szklanka do whisky oraz kieliszek. Receptura jest banalnie prosta - w szklance umieść kieliszek, a następnie wlej do niego 40 ml Jagemeistera. Następnie szklankę wypełnij napojem energetycznym (np. Red Bullem) - i gotowe! Pamiętaj jednak, że takie połączenie mocno obciąża Twój organizm (obydwa składniki powodują znaczne podniesienie ciśnienia krwi), dlatego nie przesadzaj z ilością!

Jagermeister dobrze skomponuje się także z coca colą, syropem blue curacao oraz grenadyną - czyli syropem z owocu granatu. Słodkiego posmaku idealnie dodadzą soki (polecamy wypróbować soki: pomarańczowy, ananasowy oraz grejpfutowy). Jeśli jednak wolisz uniknąć cukru, możesz wymieszać Jagermeister z tonikiem - to połączenie to prawdziwa mieszanka smaków i aromatów!

Jagermeister - jak pić, czyli pasujące dodatki

Ziołowy smak Jagermeistera idealnie komponuje się z owocami - szczególnie cytrusami, które przełamują gorzką nutę, nadając trunkowi świeżości. Alkohol ten sprawdzi się zatem idealnie jako procentowa nuta w deserze - podany z lodami i świeżymi owocami nie tylko nada niespotykanego smaku, ale również wspomoże trawienie po posiłku.

Obecnie Jagermeister jest często stosowany jako dodatek do piwa - i nic w tym dziwnego. Połączenie tych dwóch goryczy z mocno ziołową nutą to miks, który zapamiętasz na długo!

Jagermeister to idealna alternatywa dla słodkich soków, stosowanych do piwa. Ponadto, dzięki swoim właściwościom trunek ten wspomoże układ trawienny - co przy kilku szklankach piwa może być zbawienne!

Jagermeister świetnie skomponuje się również z:

  • imbirem
  • anyżem gwiaździsty
  • goździkami
  • cynamonem
  • lukrecją.

Zioła te wchodzą w skład trunku, dlatego dodanie ich spowoduje podbicie konkretnej nuty smakowej. Całość można połączyć za pomocą herbaty - tworząc w ten sposób zdrową, rozgrzewającą wersję standardowej "herbatki z prądem".

Jagermeister - na co pomaga?

Jagermeister to alkohol na bazie 56 ziół - ma zatem bogate spektrum działania. Powinien być podawany w formie zmrożonego likieru, ponieważ wtedy uwalnia najwięcej swoich właściwości oraz aromatu. Jednak jeśli nie jesteś fanem zimnego alkoholu, nic straconego - ciepły Jagermeister również ma kilka zastosowań!

Pora poobiednia to najlepszy moment, by zasiąść w fotelu z kieliszkiem Jagermeistera - likier ten wspomaga trawienie na wielu płaszczyznach. Dokładniej:

  • pomaga w zwalczeniu uczucia ciężkości na żołądku
  • przyspiesza trawienie
  • redukuje ilość gazów w żołądku
  • hamuje uczucie głodu.

Trunek ten zalecany jest szczególnie po bardzo obfitych posiłkach, jako alternatywa dla tabletek i herbat ziołowych.

Jagermeister ma również działanie uspokajające - o ile oczywiście nie zostanie wymieszany z napojem energetycznym. Kieliszek tego likieru, podany bez dodatków może zastąpić tonik kojący nerwy - jednak nie jest polecany do codziennego użytku, ze względu na wysoką zawartość alkoholu. Mimo to, w sytuacji silnego stresu kieliszek Jagera może pomóc w wyciszeniu emocji i poprawieniu nastroju.

Warto również wspomnieć o pierwotnym przeznaczeniu Jagermeistera - trunek ten miał za zadanie rozgrzewać myśliwych podczas polowań, szczególnie w zimne i deszczowe dni. Podobne właściwości ma również obecnie - kieliszek tego likieru w chłodny dzień lub po powrocie z wyprawy rozgrzeje mięśnie i może pomóc w uniknięciu przeziębienia.

A co w przypadku, gdy choroba już Cię dopadła? Również tutaj Jagermeister sprawdzi się idealnie. Likier ten nie tylko rozgrzeje chorego, ale pomoże również walczyć ze stanem zapalnym organizmu. Zawarte w składzie rumianek, imbir oraz kardamon pomogą w walce z przeziębieniem - zioła te skutecznie wspomogą organizm w walce z zapaleniem, kaszlem oraz katarem.

Kardamon i tymianek zawarte w składzie Jagermeistera mogą także pomóc w walce z bólami:

  • mięśni,
  • głowy,
  • menstruacyjnymi.

Jagermeister - jak zrobić go samodzielnie w domu?

Dokładny skład Jagermeistera jest tajemnicą - co oznacza, że idealne odtworzenie smaku tego likieru nie jest możliwe. Jednak nic straconego - dzięki temu możesz eksperymentować ze smakiem, intensywnością oraz dodatkami! Poniżej przedstawiamy naszą propozycję przepisu na Jagermeister.

Do przyrządzenia tego likieru potrzebne Ci będą:

  • 500 ml czystej wódki,
  • 2 łyżeczki korzenia lukrecji,
  • 13 sztuk anyżu gwiaździstego,
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego korzenia imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 lyżeczka ziaren anyżu,
  • 150 ml miodu (najlepszy będzie spadziowy lub gryczany).

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki, które występują w formie innej niż proszek zgnieć dokładnie w moździerzu. Następnie do pustego słoika lub butelki (pamiętaj o sterylizacji wrzątkiem lub alkoholem) wlej wódkę i dodaj składniki - wszystkie, poza miodem i tymiankiem.
  2. Zamknij szczelnie naczynie, po czym wstrząsaj nim do momentu, gdy składniki się wymieszają.
  3. Likier przechowuj w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu i raz dziennie potrząśnij porządnie naczyniem. Po tygodniu wyciągnij likier, przefiltruj go (np. za pomocą gazy), dodaj do niego miód oraz tymianek, po czym zmiksuj dokładnie.
  4. Przefiltruj go ponownie, po czym przelej do właściwej butelki - i gotowe!
  5. Pamiętaj, by butelka była ciemna (np. zielona, brązowa), ponieważ zioła przechowywane w świetle dziennym tracą swoje właściwości. Swój domowy Jagermeister najlepiej przechowywać w ciemnej, chłodnej piwniczce lub w zamrażarce - wtedy jest od razu gotowy do spożycia w idealnej temperaturze..

Jagermeister i drinki - przepisy

Jagermeister najlepiej jest spożywać w formie shotów, ponieważ ma najwięcej właściwości zdrowotnych - jednak nie każdemu ziołowy smak przypadnie do gustu. W takim przypadku dobrym rozwiązaniem są drinki z tym likierem.

Wspomniany wcześniej Jagerbomb to jeden z najpopularniejszych sposobów na picie tego alkoholu - jednak nie jest to zbyt zdrowy miks.

Połączenie alkoholu z napojem energetycznym może w zbyt dużych ilościach prowadzić do zaburzeń rytmu serca, a co za tym idzie - omdleń, utraty przytomności, a w najgorszym przypadku nawet zawału. Jakie są zatem zdrowsze alternatywy drinków z użyciem Jagermeistera?

Zielony Jager

Połączenie ziołowego Jagermeistera z kiwi i słodkim sokiem ananasowym? Czemu nie!

Do przygotowania tego drinka potrzebne Ci będą:

  • pół kiwi,
  • 40 ml Jagemeistera (1 kieliszek),
  • 60 ml soku ananasowego (1,5 kieliszka),
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • kostki lodu,
  • 3-4 listki świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

Obierz kiwi ze skórki i razem z resztą składników umieść w blenderze. Dokładnie zmiksuj całość, po czym przelej do zmrożonego naczynia (najlepiej sprawdzi się kieliszek do wina lub martini). Gotowe! Całość możesz jeszcze ozdobić listkiem bazylii.

Mohito Jagermeister

Połączenie cytrusowego Mohito z Jagermeisterem to idealna propozycja na upalne dni! Ten orzeźwiający drink idealnie uzupełni się z ziołowym smakiem likieru - głównie za sprawą cytrusów oraz mięty.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • 40 ml Jagermeistera (1 kieliszek),
  • 6-7 listków mięty,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • syrop miętowy,
  • połowa limonki,
  • kostki lodu,
  • sprite lub woda gazowana.

Sposób przygotowania:

W szklance umieść listki mięty oraz brązowy cukier, a następnie rozgnieć miętę łyżeczką (tak, by puściła sok). Dodaj 2 - 3 łyżki syropu miętowego, wyciśnięty sok z połowy limonki, kostki lodu i likier Jagermeister, a następnie zalej szklankę do pełna Spritem lub wodą gazowaną (w zależności, co wybierasz). Gotowe! Do dekoracji możesz użyć liści mięty.

Jager Tonic

Klasyczny drink w nowej odsłonie, czyli tonik z Jagermeisterem - dla fanów drinków bez cukru.

Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • pół limonki,
  • pół pomarańczy,
  • tonik,
  • 40 ml Jagermeistera,
  • kostki lodu,
  • liście mięty (dekoracja).

Sposób przygotowania:

W szklance umieść kostki lodu, sok z połowy pomarańczy oraz limonki i wymieszaj. Wlej Jagermeister i wypełnij szklankę tonikiem. Gotowe! Całość możesz przyozdobić liśćmi mięty lub ćwiartką cytryny.

Jagermeister - cena

Jagermeister dostępny jest w ciemnozielonych butelkach o pojemnościach 0.1, 0.35, 0.5, 0.7 oraz 1 litr. Jego cena waha się w zależności od sieci - zazwyczaj cena regularna najmniejszej buteleczki to koszt około 16 złotych, największa - w granicach 90 złotych. Warto jednak zapoznawać się z gazetkami promocyjnymi - często dostępne są promocje, w których można zaoszczędzić nawet 10-15 złotych na butelce 1 litr.