Jagermeister - skład
Jagemeister to ziołowy likier o mocy 35%. Ma słodko-gorzki smak (po kilku shotach gorycz staje się wyraźniejsza) i jest produkowany w Niemczech od 1934. W jego skład wchodzi 56 ziół - są to między innymi:
- cynamon,
- imbir,
- kardamon,
- anyż gwiaździsty,
- tymianek,
- drzewo sandałowe,
- rumianek,
- szafran,
- rozmaryn,
- borówka,
- pietruszka,
- skórka pomarańczowa,
- dzika róża.
Pełny skład tego likieru nie jest znany - to tajemnica, którą znają jedynie jego producenci. Jednak połączenie składników to nie koniec produkcji - aby Jagermeister otrzymał dobrze nam znany smak, przechodzi proces tzw. macerowania. Oznacza to, że zanim trafi do płaskich, zielonych butelek trunek ten przez około 12 miesięcy leżakuje w zamkniętych, drewnianych beczkach.
Jagermeister - właściwości
Jagermeister jest digestifem - czyli alkoholem, który najlepiej spożywać po obfitym posiłku, ponieważ wspiera on pracę układu trawiennego. Pomaga on również w utrzymaniu uczucia sytości - dzięki temu możesz uniknąć podjadania między obiadem a kolacją.
Może zostać on podany w kieliszku, jako poobiedni likier, ale nie tylko. Ze względu na swoją ziołową recepturę Jagermeister idealnie skomponuje się z lodami, świeżymi owocami oraz...herbatą!
Jagermeister działa również kojąco na nasz układ nerwowy. Likier ten może pomóc wyciszyć emocje, a nawet wprawić w lepsze samopoczucie - jednak gdy stosowany jest w ograniczonych ilościach (1 kieliszek). Każdy kolejny może przyprawić o mocny ból głowy - w końcu jest to alkohol, który ma 35%, więc niewiele mniej od wódki.
Jagermeister - z czym pić ten alkohol?
Jagermeister należy do grupy alkoholi wspomagających trawienie - dlatego najlepiej spożywać go bez żadnych dodatków. Według zaleceń producenta, idealnie smakuje w temperaturze -18 stopni, czyli zmrożony. Nasza rada: podaj alkohol w zmrożonym kieliszku - w ten sposób podbijesz jego smak!
Jednak czysta forma tej ziołowej nalewki nie każdemu odpowiada - warto wtedy sięgnąć po drinki. Bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych jest tzw. jagerbomba. Do jej zrobienia będzie Ci potrzebna szklanka do whisky oraz kieliszek. Receptura jest banalnie prosta - w szklance umieść kieliszek, a następnie wlej do niego 40 ml Jagemeistera. Następnie szklankę wypełnij napojem energetycznym (np. Red Bullem) - i gotowe! Pamiętaj jednak, że takie połączenie mocno obciąża Twój organizm (obydwa składniki powodują znaczne podniesienie ciśnienia krwi), dlatego nie przesadzaj z ilością!
Jagermeister dobrze skomponuje się także z coca colą, syropem blue curacao oraz grenadyną - czyli syropem z owocu granatu. Słodkiego posmaku idealnie dodadzą soki (polecamy wypróbować soki: pomarańczowy, ananasowy oraz grejpfutowy). Jeśli jednak wolisz uniknąć cukru, możesz wymieszać Jagermeister z tonikiem - to połączenie to prawdziwa mieszanka smaków i aromatów!
Jagermeister - jak pić, czyli pasujące dodatki
Ziołowy smak Jagermeistera idealnie komponuje się z owocami - szczególnie cytrusami, które przełamują gorzką nutę, nadając trunkowi świeżości. Alkohol ten sprawdzi się zatem idealnie jako procentowa nuta w deserze - podany z lodami i świeżymi owocami nie tylko nada niespotykanego smaku, ale również wspomoże trawienie po posiłku.
Obecnie Jagermeister jest często stosowany jako dodatek do piwa - i nic w tym dziwnego. Połączenie tych dwóch goryczy z mocno ziołową nutą to miks, który zapamiętasz na długo!
Jagermeister to idealna alternatywa dla słodkich soków, stosowanych do piwa. Ponadto, dzięki swoim właściwościom trunek ten wspomoże układ trawienny - co przy kilku szklankach piwa może być zbawienne!
Jagermeister świetnie skomponuje się również z:
- imbirem
- anyżem gwiaździsty
- goździkami
- cynamonem
- lukrecją.
Zioła te wchodzą w skład trunku, dlatego dodanie ich spowoduje podbicie konkretnej nuty smakowej. Całość można połączyć za pomocą herbaty - tworząc w ten sposób zdrową, rozgrzewającą wersję standardowej "herbatki z prądem".
Jagermeister - na co pomaga?
Jagermeister to alkohol na bazie 56 ziół - ma zatem bogate spektrum działania. Powinien być podawany w formie zmrożonego likieru, ponieważ wtedy uwalnia najwięcej swoich właściwości oraz aromatu. Jednak jeśli nie jesteś fanem zimnego alkoholu, nic straconego - ciepły Jagermeister również ma kilka zastosowań!
Pora poobiednia to najlepszy moment, by zasiąść w fotelu z kieliszkiem Jagermeistera - likier ten wspomaga trawienie na wielu płaszczyznach. Dokładniej:
- pomaga w zwalczeniu uczucia ciężkości na żołądku
- przyspiesza trawienie
- redukuje ilość gazów w żołądku
- hamuje uczucie głodu.
Trunek ten zalecany jest szczególnie po bardzo obfitych posiłkach, jako alternatywa dla tabletek i herbat ziołowych.
Jagermeister ma również działanie uspokajające - o ile oczywiście nie zostanie wymieszany z napojem energetycznym. Kieliszek tego likieru, podany bez dodatków może zastąpić tonik kojący nerwy - jednak nie jest polecany do codziennego użytku, ze względu na wysoką zawartość alkoholu. Mimo to, w sytuacji silnego stresu kieliszek Jagera może pomóc w wyciszeniu emocji i poprawieniu nastroju.
Warto również wspomnieć o pierwotnym przeznaczeniu Jagermeistera - trunek ten miał za zadanie rozgrzewać myśliwych podczas polowań, szczególnie w zimne i deszczowe dni. Podobne właściwości ma również obecnie - kieliszek tego likieru w chłodny dzień lub po powrocie z wyprawy rozgrzeje mięśnie i może pomóc w uniknięciu przeziębienia.
A co w przypadku, gdy choroba już Cię dopadła? Również tutaj Jagermeister sprawdzi się idealnie. Likier ten nie tylko rozgrzeje chorego, ale pomoże również walczyć ze stanem zapalnym organizmu. Zawarte w składzie rumianek, imbir oraz kardamon pomogą w walce z przeziębieniem - zioła te skutecznie wspomogą organizm w walce z zapaleniem, kaszlem oraz katarem.
Kardamon i tymianek zawarte w składzie Jagermeistera mogą także pomóc w walce z bólami:
- mięśni,
- głowy,
- menstruacyjnymi.
Jagermeister - jak zrobić go samodzielnie w domu?
Dokładny skład Jagermeistera jest tajemnicą - co oznacza, że idealne odtworzenie smaku tego likieru nie jest możliwe. Jednak nic straconego - dzięki temu możesz eksperymentować ze smakiem, intensywnością oraz dodatkami! Poniżej przedstawiamy naszą propozycję przepisu na Jagermeister.
Do przyrządzenia tego likieru potrzebne Ci będą:
- 500 ml czystej wódki,
- 2 łyżeczki korzenia lukrecji,
- 13 sztuk anyżu gwiaździstego,
- 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego,
- 2 łyżeczki tymianku,
- 1 łyżeczka sproszkowanego korzenia imbiru,
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 lyżeczka ziaren anyżu,
- 150 ml miodu (najlepszy będzie spadziowy lub gryczany).
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki, które występują w formie innej niż proszek zgnieć dokładnie w moździerzu. Następnie do pustego słoika lub butelki (pamiętaj o sterylizacji wrzątkiem lub alkoholem) wlej wódkę i dodaj składniki - wszystkie, poza miodem i tymiankiem.
- Zamknij szczelnie naczynie, po czym wstrząsaj nim do momentu, gdy składniki się wymieszają.
- Likier przechowuj w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu i raz dziennie potrząśnij porządnie naczyniem. Po tygodniu wyciągnij likier, przefiltruj go (np. za pomocą gazy), dodaj do niego miód oraz tymianek, po czym zmiksuj dokładnie.
- Przefiltruj go ponownie, po czym przelej do właściwej butelki - i gotowe!
- Pamiętaj, by butelka była ciemna (np. zielona, brązowa), ponieważ zioła przechowywane w świetle dziennym tracą swoje właściwości. Swój domowy Jagermeister najlepiej przechowywać w ciemnej, chłodnej piwniczce lub w zamrażarce - wtedy jest od razu gotowy do spożycia w idealnej temperaturze..
Jagermeister i drinki - przepisy
Jagermeister najlepiej jest spożywać w formie shotów, ponieważ ma najwięcej właściwości zdrowotnych - jednak nie każdemu ziołowy smak przypadnie do gustu. W takim przypadku dobrym rozwiązaniem są drinki z tym likierem.
Wspomniany wcześniej Jagerbomb to jeden z najpopularniejszych sposobów na picie tego alkoholu - jednak nie jest to zbyt zdrowy miks.
Połączenie alkoholu z napojem energetycznym może w zbyt dużych ilościach prowadzić do zaburzeń rytmu serca, a co za tym idzie - omdleń, utraty przytomności, a w najgorszym przypadku nawet zawału. Jakie są zatem zdrowsze alternatywy drinków z użyciem Jagermeistera?
Zielony Jager
Połączenie ziołowego Jagermeistera z kiwi i słodkim sokiem ananasowym? Czemu nie!
Do przygotowania tego drinka potrzebne Ci będą:
- pół kiwi,
- 40 ml Jagemeistera (1 kieliszek),
- 60 ml soku ananasowego (1,5 kieliszka),
- łyżeczka soku z cytryny,
- kostki lodu,
- 3-4 listki świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
Obierz kiwi ze skórki i razem z resztą składników umieść w blenderze. Dokładnie zmiksuj całość, po czym przelej do zmrożonego naczynia (najlepiej sprawdzi się kieliszek do wina lub martini). Gotowe! Całość możesz jeszcze ozdobić listkiem bazylii.
Mohito Jagermeister
Połączenie cytrusowego Mohito z Jagermeisterem to idealna propozycja na upalne dni! Ten orzeźwiający drink idealnie uzupełni się z ziołowym smakiem likieru - głównie za sprawą cytrusów oraz mięty.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować:
- 40 ml Jagermeistera (1 kieliszek),
- 6-7 listków mięty,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- syrop miętowy,
- połowa limonki,
- kostki lodu,
- sprite lub woda gazowana.
Sposób przygotowania:
W szklance umieść listki mięty oraz brązowy cukier, a następnie rozgnieć miętę łyżeczką (tak, by puściła sok). Dodaj 2 - 3 łyżki syropu miętowego, wyciśnięty sok z połowy limonki, kostki lodu i likier Jagermeister, a następnie zalej szklankę do pełna Spritem lub wodą gazowaną (w zależności, co wybierasz). Gotowe! Do dekoracji możesz użyć liści mięty.
Jager Tonic
Klasyczny drink w nowej odsłonie, czyli tonik z Jagermeisterem - dla fanów drinków bez cukru.
Do jego przygotowania potrzebujesz:
- pół limonki,
- pół pomarańczy,
- tonik,
- 40 ml Jagermeistera,
- kostki lodu,
- liście mięty (dekoracja).
Sposób przygotowania:
W szklance umieść kostki lodu, sok z połowy pomarańczy oraz limonki i wymieszaj. Wlej Jagermeister i wypełnij szklankę tonikiem. Gotowe! Całość możesz przyozdobić liśćmi mięty lub ćwiartką cytryny.
Jagermeister - cena
Jagermeister dostępny jest w ciemnozielonych butelkach o pojemnościach 0.1, 0.35, 0.5, 0.7 oraz 1 litr. Jego cena waha się w zależności od sieci - zazwyczaj cena regularna najmniejszej buteleczki to koszt około 16 złotych, największa - w granicach 90 złotych. Warto jednak zapoznawać się z gazetkami promocyjnymi - często dostępne są promocje, w których można zaoszczędzić nawet 10-15 złotych na butelce 1 litr.