Hot Aperol to drink, który stanął w opozycji do klasycznego grzańca, który często towarzyszy nam w grudniowe wieczory. Standardowy grzaniec potrafi się jednak szybko znudzić, a jego smak spowszednieć.
Tradycyjny grzaniec - jakie ma korzenie?
Grzane wino od zawsze związane było z okresem świątecznym - to właśnie 25 grudnia, jeszcze przed ustanowieniem znanych nam świąt Bożego Narodzenia, Rzymianie zaczęli pić wino z korzennymi przyprawami. Polskie grzane wino najbardziej jednak przypomina niemiecką odmianę trunku. Aktualnie możemy spróbować wielu odmian wina: robione jest z białej i czerwonej odmiany, a przyprawy i dodatki nadają egzotyczne smaki. Koniecznie przetestuj nasz przepis na grzane wino.
Aperol - skąd go znamy?
Aperol to alkohol kojarzący się z włoskim aperitifem i kwintesencją dolce vita. Pija się go tradycyjnie przed posiłkiem, by rozbudzić apetyt przed głównym daniem. Czysty aperol ma gorzkawy smak i ziołowe pochodzenie. Popularność zyskał po połączeniu z Prosecco, tworząc bardzo modną mieszankę. Ciekawostką jest, że receptura aperolu wciąż nie jest do końca znana, jednak zdołano określić jego najważniejsze składniki.
Jak przygotować grzaniec z aperolu?
W pierwszej kolejności przygotuj produkty potrzebne do zrobienia drinków:
- 1 pomarańcze,
- ¾ litra białego wina,
- 0,5 litra soku jabłkowego,
- 250 mililitrów aperolu.
Hot Aperol - przepis na grzaniec z aperolu
Hot Aperol wykonasz w kilku prostych krokach, przygotowanie drinków nie zajmie Ci wiele czasu:
- Rozpocznij od umycia pomarańczy i pokrojenia jej na cienkie plasterki. Uszykuj szklanki, a do każdej z nich włóż po plasterku owocu.
- Do garnka wlej wino, sok jabłkowy i aperol. Dokładnie wymieszaj i powoli podgrzewaj. Nie pozwól zagotować się mieszance.
- Gdy płyn stanie się gorący, przelej go do szklanek. Polecamy takie z podwójną ścianką, by jak najdłużej zachowywały ciepło drinka.
- Do szklanek dorzuć świąteczne dodatki wedle uznania. Możesz postawić na anyżową gwiazdkę, czy laskę cynamonu.