Większość z nas uwielbia szarlotkę, konkurować z nią może jedynie drugie popularne ciasto, czyli sernik. Możecie ją przyrządzić na kilka różnych sposobów: z budyniem, z pianką, szarlotkę cynamonową lub z bezą. Podstawą każdej z nich są jabłka i to właśnie ich przygotowanie stanowi niemałe wyzwanie. Co zrobić, gdy masa jabłkowa nie chce zgęstnieć? Poradzicie sobie bez problemu, jeśli zastosujecie 1 prosty trik.

Co zrobić, żeby jabłka na szarlotkę zgęstniały?

Nie musicie martwić się już o to, że wasz mus jabłkowy wyjdzie zbyt rzadki. 1 dodatek sprawi, że będzie gęsty i sprężysty. Masa będzie zwarta, jeśli wsypiecie do niej 1 łyżkę (lub kilka łyżek) mąki ziemniaczanej lub zwykłej skrobi ziemniaczanej. Najpierw dodajcie 1 łyżkę tego produktu, całość wymieszajcie i sprawdźcie, czy masa osiągnęła już pożądaną gęstość. Jeśli nie – wsypcie więcej.

Jest to szybki i banalnie prosty sposób na uratowanie jabłek do szarlotki. Nie musicie się też martwić o smak ciasta – podczas jedzenia w ogóle nie będziecie czuć mąki ziemniaczanej.

Inne patenty na zbyt rzadką masę jabłkową

Jeśli nie macie w domu mąki ziemniaczanej, możecie też spróbować innych sposobów na polepszenie konsystencji jabłek do szarlotki. Jeden z nich polega na dodaniu kisielu owocowego. Najlepiej sprawdzi się ten o smaku cytrynowym, jednak jeśli macie ochotę – możecie użyć też wiśniowego lub pomarańczowego. Pamiętajcie jednak, że kisiel zabarwi jabłka.

Możecie wykorzystać też niewielką ilość galaretki lub żelatyny spożywczej. W przypadku tej ostatniej zastosujcie następujące proporcje: 2 łyżki żelatyny na 1 kg jabłek.