Staracie się nie używać soli lub w miarę możliwości ją ograniczać? Oto genialny patent na ugotowanie przepysznych kartofli bez grama tego dodatku. Wystarczy dorzucić do garnka coś innego, a gotowane ziemniaki nabiorą jeszcze lepszego smaku, aromatu i koloru. Zobaczcie ten sprytny i banalnie prosty myk, a już zawsze będziecie go stosowali.

Jak ugotować ziemniaki bez soli, żeby były pyszne?

Aby ziemniaki miały mnóstwo smaku bez grama soli, wystarczy dodać do wody, w której je gotujemy kawałek surowej cebuli pokrojonej w plastry oraz liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Do tego przyda się też łyżeczka domowej vegety, dzięki której nie trzeba już będzie dodawać soli oraz malutka szczypta kurkumy, podbijającej złocistą barwę ziemniaków. Reszta dodatków jest już dowolna, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić jeszcze suszone chili czy odrobinę granulowanego czosnku.

Tak przygotowana woda do ziemniaków to kumulacja smaku i aromatu, ale nie tylko. Ugotowane w ten sposób kartofle zyskają bowiem nie tylko walory smakowe, ale i piękny kolor, który sprawi, że od razu apetyczniej zaprezentują się na talerzu. Jedyne, o czym musicie pamiętać to to, żeby nie przesadzić z przyprawami, bo wtedy efekt może być odwrotny i zamiast lekko podkręcić smak ziemniaków, wyperfumujemy je aż za mocno. Zobaczcie, ile przypraw sypnąć do garnka, aby osiągnąć idealny efekt.

Prosty przepis na ziemniaki gotowane w przyprawach

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • pół niewielkiej cebuli,
  • 3 ziarenka pieprzu,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • mała szczypta kurkumy,
  • 1 łyżeczka domowej vegety.

Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dokładnie mieszamy płyn i wrzucamy do niego obrane ziemniaki. Całość gotujemy jak zwykle do momentu, aż kartofle zmiękną, a następnie odcedzamy i lekko odparowujemy.