Gołąbki to doskonały pomysł na drugie danie. Kryją w sobie wspaniałe nadzienie, którymi raczyły nas już nasze babcie i mamy. Z reguły dodajemy do nich pomidory z pulpy lub passaty. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie także całych pomidorów, które podczas duszenia wzbogacą smak całego dania. To jednak nie jedyne pyszne gołąbki, jakie można zrobić. W Lublinie dodają inne nadzienie, które potrafi sporo namieszać. Jest zwarte, soczyste i niezwykle pyszne. Wypróbujcie, a z pewnością przepadniecie z kretesem.
Jaką kapustę najlepiej wybierać do gołąbków?
Do gołąbków można wybierać taką kapustę, jaką lubicie najbardziej. Najbardziej polecana jest biała, w szczególności ta, spłaszczona nieco u górze. To pozwala na uzyskanie większych liści, w których zawiniecie znacznie więcej nadzienia. Gładka kapusta biała bardzo szybko mięknie i daje się lekko formować. Dzięki temu nie pęknie wam żaden gołąbek, nawet ten najbardziej wypełniony farszem.
Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie kapusty włoskiej, która jest słodka, nieco bardziej falista i ma ciekawą teksturę. Preferują ją znacznie młodsi kucharze, którzy szukają odmiany w kuchni. Po namoczeniu i wyparzeniu również świetnie się formuje, a dodatkowo pięknie wygląda. Możecie ją zapiekać także w piekarniku, a nadal będzie jędrna i sprężysta.
Jak zrobić gołodupce czyli postne gołąbki?
Przygotujcie najlepiej patelnię oraz głęboki garnek, aby móc swobodnie dusić gołąbki. Sprawdzi się również rondelek.
Składniki:
- 1 główka kiszonej kapusty
- 1,5 szklanki białej kaszy gryczanej
- garść suszonych grzybów
- 2 cebule
- sól, pieprz, liście laurowe
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Kasze gryczaną, najlepiej białą, niepaloną ugotujcie w osolonej wodzie - 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy.
- Następnie Namoczcie grzyby i po około 20 minutach odsączcie.
- Posiekajcie cebulę
- Ugotowaną kaszę przez około 15 minut przełóżcie na patelnię razem ze szklącą się cebulką i posiekanymi grzybami.
- Duście całość przez około 20 minut, do przeniknięcia się smaków.
- Doprawcie solą i pieprzem - jeżeli chcecie, aby potrawa miała więcej wyrazu, możecie uzupełnić farsz przeciśniętym czosnkiem.
- Oderwijcie odpowiednią ilość listków z kapusty kiszonej.
- Nałóżcie po równo farsz.
- Zawińcie dokładnie i ułóżcie gołąbki w rondelu.
- Zalejcie wodą i gotujcie przez około godzinę.
- Podawajcie z ulubionym sosem i dodatkami.