Gołąbki to doskonały pomysł na drugie danie. Kryją w sobie wspaniałe nadzienie, którymi raczyły nas już nasze babcie i mamy. Z reguły dodajemy do nich pomidory z pulpy lub passaty. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie także całych pomidorów, które podczas duszenia wzbogacą smak całego dania. To jednak nie jedyne pyszne gołąbki, jakie można zrobić. W Lublinie dodają inne nadzienie, które potrafi sporo namieszać. Jest zwarte, soczyste i niezwykle pyszne. Wypróbujcie, a z pewnością przepadniecie z kretesem.

Jaką kapustę najlepiej wybierać do gołąbków?

Do gołąbków można wybierać taką kapustę, jaką lubicie najbardziej. Najbardziej polecana jest biała, w szczególności ta, spłaszczona nieco u górze. To pozwala na uzyskanie większych liści, w których zawiniecie znacznie więcej nadzienia. Gładka kapusta biała bardzo szybko mięknie i daje się lekko formować. Dzięki temu nie pęknie wam żaden gołąbek, nawet ten najbardziej wypełniony farszem.

Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie kapusty włoskiej, która jest słodka, nieco bardziej falista i ma ciekawą teksturę. Preferują ją znacznie młodsi kucharze, którzy szukają odmiany w kuchni. Po namoczeniu i wyparzeniu również świetnie się formuje, a dodatkowo pięknie wygląda. Możecie ją zapiekać także w piekarniku, a nadal będzie jędrna i sprężysta.

Jak zrobić gołodupce czyli postne gołąbki?

Przygotujcie najlepiej patelnię oraz głęboki garnek, aby móc swobodnie dusić gołąbki. Sprawdzi się również rondelek.

Składniki:

  •     1 główka kiszonej kapusty
  •     1,5 szklanki białej kaszy gryczanej
  •     garść suszonych grzybów
  •     2 cebule
  •     sól, pieprz, liście laurowe
  •     olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Kasze gryczaną, najlepiej białą, niepaloną ugotujcie w osolonej wodzie - 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy.
  2. Następnie Namoczcie grzyby i po około 20 minutach odsączcie.
  3. Posiekajcie cebulę
  4. Ugotowaną kaszę przez około 15 minut przełóżcie na patelnię razem ze szklącą się cebulką i posiekanymi grzybami.
  5. Duście całość przez około 20 minut, do przeniknięcia się smaków.
  6. Doprawcie solą i pieprzem - jeżeli chcecie, aby potrawa miała więcej wyrazu, możecie uzupełnić farsz przeciśniętym czosnkiem.
  7. Oderwijcie odpowiednią ilość listków z kapusty kiszonej.
  8. Nałóżcie po równo farsz.
  9. Zawińcie dokładnie i ułóżcie gołąbki w rondelu.
  10. Zalejcie wodą i gotujcie przez około godzinę.
  11. Podawajcie z ulubionym sosem i dodatkami.