Chłodniki przynoszą ulgę w upalne dni, a przy tym dostarczają ogrom cennych składników. To dobra opcja kiedy jest tak gorąco, że nic nie chce się jeść, a tym bardziej gotować. Jak pada hasło „chłodnik” to większości z nas przed oczami staje chłodnik litewski, na buraczkach, podawany z jajkiem na twardo. Potem mamy hiszpańskie gazpacho, czyli zupę pomidorową na zimno. Ale to niejedyne możliwości, kombinacji jest naprawdę wiele.

Składniki na chłodnik z ogórków małosolnych i awokado

  • 500 g ogórków małosolnych
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z jednej limonki lub cytryny
  • 1 litr maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 2 gałązki koperku lub natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie płatki chili lub pół mango
  • 2 gałązki koperku

Jak zrobić chłodnik z awokado i ogórków małosolnych?

Kroki przygotowania:

  1. Ogórki małosolne kroimy na mniejsze kawałki. Nie trzeba ich obierać ze skórki. Składniki na chłodnik będziemy blendować, dlatego wielkość nie ma takiego znaczenia. Można odłożyć jeden ogórek pokrojony w drobną kostkę, by ozdobić nim wierzch zupy.
  2. Awokado myjemy, obieramy, usuwamy pestki. Dojrzałe jest miękkie, więc poradzi sobie z nim każdy blender, a nawet widelec. Przekładamy je do naczynia z ogórkiem.
  3. Ogórki i awokado miksujemy blenderem na gładką, jednolitą masę.
  4. Limonkę lub cytrynę myjemy i wyparzamy. Owoc rolujemy na blacie, dzięki temu odda więcej soku. Skórkę możemy zostawić do ozdoby, dlatego konieczne było przelanie skórki wrzątkiem. Wyciskamy ręcznie lub za pomocą wyciskarki.
  5. Do zblendowanej masy powoli dodajemy jogurt grecki – może też być jogurt naturalny lub maślanka. Wlewamy sok cytrusowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wierzch przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, żeby wszystko dobrze się schłodziło. Wyjmujemy bezpośrednio przed podaniem.
  6. Wierzch chłodnika z awokado i ogórka małosolnego posypujemy płatkami chili lub układamy na wierzchu mango pokrojone w dość drobną kostkę.

Z tego samego przepisu można zrobić chłodnik ze świeżych ogórków gruntowych lub sałatkowych. Trzeba je jednak obrać je ze skórki, a w razie konieczności usunąć pestki, jeśli są przerośnięte.

Z czego robi się chłodnik?

Tu nie ma jednej odpowiedzi, są klasyczne przepisy na te najbardziej znane, jednak i one często są nieco modyfikowane. Można też spotkać wersje na bulionie warzywnym, a nawet mięsnym. Ale to już wymaga większego zaangażowania i czasu spędzonego w gorącej kuchni. Właściwie można powiedzieć, że każda gospodyni ma swoje patenty, a ogranicza nas tylko wyobraźnia. Mamy kilka niestandardowych propozycji:

Z czym podaje się chłodnik?

Zazwyczaj są to młode ziemniaki z wody pokrojone w ósemki lub kostkę, można też podać je w formie puree. Nieodłącznym składnikiem jest też jajko ugotowane na twardo, pasuje również do chłodnika z awokado i ogórków małosolnych. Do mniej oczywistych dodatków należą:

  • grzanki
  • zielone pesto
  • uprażone pestki dyni, słonecznika lub orzechy laskowe
  • listki mięty, bazylii lub tymianku
  • pestki z granatu
  • oliwa dobrej jakości, mile widziana będzie też smakowa
  • kawałki tofu
  • feta pokrojoną w kostkę