Chłodniki przynoszą ulgę w upalne dni, a przy tym dostarczają ogrom cennych składników. To dobra opcja kiedy jest tak gorąco, że nic nie chce się jeść, a tym bardziej gotować. Jak pada hasło „chłodnik” to większości z nas przed oczami staje chłodnik litewski, na buraczkach, podawany z jajkiem na twardo. Potem mamy hiszpańskie gazpacho, czyli zupę pomidorową na zimno. Ale to niejedyne możliwości, kombinacji jest naprawdę wiele.
Składniki na chłodnik z ogórków małosolnych i awokado
- 500 g ogórków małosolnych
- 2 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- sok z jednej limonki lub cytryny
- 1 litr maślanki lub jogurtu naturalnego
- 2 gałązki koperku lub natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie płatki chili lub pół mango
- 2 gałązki koperku
Jak zrobić chłodnik z awokado i ogórków małosolnych?
Kroki przygotowania:
- Ogórki małosolne kroimy na mniejsze kawałki. Nie trzeba ich obierać ze skórki. Składniki na chłodnik będziemy blendować, dlatego wielkość nie ma takiego znaczenia. Można odłożyć jeden ogórek pokrojony w drobną kostkę, by ozdobić nim wierzch zupy.
- Awokado myjemy, obieramy, usuwamy pestki. Dojrzałe jest miękkie, więc poradzi sobie z nim każdy blender, a nawet widelec. Przekładamy je do naczynia z ogórkiem.
- Ogórki i awokado miksujemy blenderem na gładką, jednolitą masę.
- Limonkę lub cytrynę myjemy i wyparzamy. Owoc rolujemy na blacie, dzięki temu odda więcej soku. Skórkę możemy zostawić do ozdoby, dlatego konieczne było przelanie skórki wrzątkiem. Wyciskamy ręcznie lub za pomocą wyciskarki.
- Do zblendowanej masy powoli dodajemy jogurt grecki – może też być jogurt naturalny lub maślanka. Wlewamy sok cytrusowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wierzch przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, żeby wszystko dobrze się schłodziło. Wyjmujemy bezpośrednio przed podaniem.
- Wierzch chłodnika z awokado i ogórka małosolnego posypujemy płatkami chili lub układamy na wierzchu mango pokrojone w dość drobną kostkę.
Z tego samego przepisu można zrobić chłodnik ze świeżych ogórków gruntowych lub sałatkowych. Trzeba je jednak obrać je ze skórki, a w razie konieczności usunąć pestki, jeśli są przerośnięte.
Z czego robi się chłodnik?
Tu nie ma jednej odpowiedzi, są klasyczne przepisy na te najbardziej znane, jednak i one często są nieco modyfikowane. Można też spotkać wersje na bulionie warzywnym, a nawet mięsnym. Ale to już wymaga większego zaangażowania i czasu spędzonego w gorącej kuchni. Właściwie można powiedzieć, że każda gospodyni ma swoje patenty, a ogranicza nas tylko wyobraźnia. Mamy kilka niestandardowych propozycji:
- chłodnik z cukinii i pomidorów
- miętowy chłodnik z groszkiem
- chłodnik burakami i malinami lub z wiśniami
- chłodnik arbuzowy z pomidorami i ananasem
- gazpacho z zielonych pomidorów i papryki w tym samym kolorze
- białe gazpacho tropikalne na mleku kokosowym z nerkowcami i granatem
- chłodnik marchewkowy z melonem i kukurydzą
- chłodnik z granatów z mlekiem kokosowym i miętą
Z czym podaje się chłodnik?
Zazwyczaj są to młode ziemniaki z wody pokrojone w ósemki lub kostkę, można też podać je w formie puree. Nieodłącznym składnikiem jest też jajko ugotowane na twardo, pasuje również do chłodnika z awokado i ogórków małosolnych. Do mniej oczywistych dodatków należą:
- grzanki
- zielone pesto
- uprażone pestki dyni, słonecznika lub orzechy laskowe
- listki mięty, bazylii lub tymianku
- pestki z granatu
- oliwa dobrej jakości, mile widziana będzie też smakowa
- kawałki tofu
- feta pokrojoną w kostkę















