Macie ochotę na potrawy o głębokim, dymnym smaku i aromacie wędzonki? Możecie przygotować je we własnej kuchni i to tylko w 40 minut. Nie musicie mieć wędzarni i nie będzie wam potrzebny nawet piekarnik. Wystarczy tylko zwykła patelnia.

Jak wędzić mięso w domu?

Czy można wędzić w domowych warunkach? Jak najbardziej i jest to prostsze, niż może się wydawać. Potrzebujecie tylko patelni, herbaty i folii aluminiowej. Ważne, aby przygotować dość głębokie naczynie, a najlepiej wok i kilka warstw folii. Z kolei herbata może być zarówno czarna, jak i zielona, jednak ważne, by była ona liściasta. Aby dodać wędzonym potrawom jeszcze więcej aromatu, opcjonalnie na patelnię można dorzucić także skórkę z cytryny, liść laurowy lub owoce jałowca, a także świeże lub suszone zioła. 

Co ciekawe, herbata to nie jedyny domowy sposób dymienia. W podobny sposób wędzić można również ryżem lub cukrem trzcinowym.

Co można wędzić?

W ten prosty sposób możecie zrobić własnej roboty wędzony schab, boczek, szynkę, a także wędzonego łososia. Tą metodą warto jednak przyrządzać nie tylko mięso, ale i warzywa oraz owoce. Możemy wyczarować między innymi genialne wędzone śliwki, jabłka i gruszki, czyli domowy susz na wigilijny kompot. Doskonałym pomysłem na niebanalny dodatek do obiadu będą także wędzone pomidory, dynia czy bakłażan. 

Domowe wędzenie krok po kroku

1. Patelnię wykładamy 4 warstwami folii aluminiowej, a brzegi folii wyginamy na zewnątrz.

2. Do środka wsypujemy pół szklanki liściastej herbaty i wszystko zakrywamy kolejną warstwą folii. 

3. Naczynie ustawiamy na palniku i najpierw włączamy duży ogień, a kiedy pojawi się dym, zmniejszamy go na jak najmniejszy.

4. W tym momencie na wierzchniej warstwie folii układamy produkty, które chcemy uwędzić, zamykamy je szczelnie pokrywką i wędzimy na wolnym ogniu przez około 30-35 minut.