Co zrobić z pomidorów na zimę? Zwykle wybieramy koncentraty, passaty i przeciery lub aromatyczne sosy z ziołami, ale czasem lepiej nie kombinować i zachować je w całości. Dzięki odpowiedniemu zakonserwowaniu będziemy mogli cieszyć się nimi nawet w środku zimy i zachowają one wszystkie swoje walory, a nawet staną się jeszcze lepsze. Warto jednak wiedzieć, jak zrobić dobrą zalewę, bo to właśnie w niej tkwi cały sekret tego smakołyku.

Jak zrobić pomidory do słoików?

Aby zachować słodki smak i piękny aromat tych czerwonych skarbów lata, najlepiej przygotować pomidory po bułgarsku, czyli marynowane w octowej zalewie z dodatkiem cząbru. Oprócz niego w przepisie znajdziemy też natkę pietruszki, czosnek czy liście laurowe, ale to właśnie ten 1 dodatek sprawia, że pomidorki w słoikach będą pyszniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. 

Ważne jednak, aby przygotowując pomidory po bułgarsku wybrać te małe, koktajlowe. Oczywiście z innymi gatunkami też się uda, ale takie będą zdecydowanie najsmaczniejsze i łatwo zmieszczą się w słoikach bez potrzeby krojenia, a to niezwykle ważne w tym przepisie.

Przepis na pomidory po bułgarsku

Składniki:

  • 3 kg pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cebula
  • 1-2 marchewki
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 litr wody,
  • pół szklanki octu 10%,
  • 50 ml oleju,
  • 2-3 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki soli
  • dodatkowo na każdy słoik po szczypcie cząbru, 2 ząbki czosnku, 1 liść laurowy oraz kilka ziarenek pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego

Przygotowanie:

Pomidorki koktajlowe dokładnie myjemy i osuszamy. Cebulę i marchew obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. 

Do każdego wyparzonego wcześniej słoja wkładamy po 1 ząbku obranego czosnku, 1 listku laurowym oraz po kilka kulek pieprzu oraz ziela angielskiego. Na tym układamy kilka pomidorków, a następnie marchew, cebulę, gałązki świeżej pietruszki oraz po szczypcie suszonego cząbru. Teraz ponownie wypełniamy słoiki pomidorkami
do końca. 

W garnku gotujemy zalewę, łącząc wodę z octem, cukrem, solą i olejem. Gdy płyn zacznie wrzeć, wyłączamy palnik i od razu wypełniamy marynatą słoiki. Ważne, aby zalewa przykryła wszystkie pomidorki.

Słoiki mocno zakręcamy i tak przygotowane pomidory po bułgarsku pasteryzujemy w garnku przez około 20 minut. Następnie odstawiamy je do góry dnem na 24 godziny i chowamy w ciemne, chłodne miejsce.