Ciasto trzy mleka, a właściwie torta tres leches, nazywane też dulce de tres lub pan tres leches, pochodzi z kuchni meksykańskiej i jest uznawane tam za prawdziwy przysmak. Nazwa wywodzi się od trzech rodzajów mleka, którymi nasącza się upieczone ciasto. Jest to zwykłe mleko, skondensowane mleczko z puszki oraz śmietanka kremówka. To właśnie taka mieszanka jest całym sekretem smaku i konsystencji tego deseru, bo cała reszta przepisu jest już banalnie prosta.

Jak zrobić ciasto trzy mleka?

Ciasto tres leches to nic innego jak biszkopt, w którym po upieczeniu robimy patyczkiem kilka dziurek i nasączamy mleczną mieszanką, która wnika w strukturę puszystego spodu. To właśnie dzięki temu gotowy deser jest przyjemnie wilgotny i rozkosznie słodki. Gotowe ciasto pokrywamy jeszcze warstwą bitej śmietany i opcjonalnie posypujemy cynamonem. Zobaczcie przepis krok po kroku i dokładne proporcje, a potem koniecznie przetestujcie ten przysmak w swoich domach.

Przepis na ciasto "trzy mleka"

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 110 g masła,
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • mała szczypta soli,
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej lub kardamonu,
  • 300 ml mleka skondensowanego słodzonego,
  • 370 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30%,
  • 300 ml śmietany kremówki 36%,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy masło i mieszamy je z mlekiem, a następnie studzimy powstałą mieszankę. W tym czasie mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą i kardamonem lub gałką muszkatołową. Jajka ubijamy z cukrem i 2 łyżeczkami ekstraktu waniliowego aż masa stanie się puszysta i jasna. Następnie dodajemy stopniowo na zmianę odrobinę suchych składników i mleczno-maślanej masy i krótko wszystko mieszamy. Gotową masę przelewamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy biszkopt w 160 stopniach przez 40 minut. 

W międzyczasie przygotowujemy mleczną masę do nasączenia biszkoptu. W jednej misce mieszamy mleko skondensowane słodzone i niesłodzone oraz śmietankę kremówkę i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. 

Upieczony biszkopt lekko studzimy, a następnie jeszcze ciepły nakłuwamy w kilku miejscach drewnianym patyczkiem i stopniowo po 1 łyżce polewamy mleczną mieszanką. Gotowe ciasto studzimy do końca, a następnie przekładamy do lodówki. 

Przed wyjęciem ciasta z lodówki ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Gotowe ciasto trzy mleka pokrywamy bitą śmietaną i opcjonalnie posypujemy cynamonem, płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosa.

 

 Źródło: mojewypieki.com