Lepienie pierogów to nieodłączny element przedświątecznych przygotowań, ale nie każdy lubi to zadanie. Jeśli nie jesteście fanami mozolnego wałkowania i zlepiania ciasta, wykorzystajcie prosty patent, aby było znacznie bardziej delikatne i plastyczne. Wystarczy tylko 1 niedrogi dodatek, który być może nawet macie już w lodówkach.  Zobaczcie, jak zrobić ciasto na pierogi, które wychodzi miękkie i delikatne jak marzenie.

Jak zrobić delikatne ciasto na pierogi?

Klasyczny przepis na ciasto pierogowe to połączenie mąki, ciepłej wody i odrobiny soli. Niektórzy dodają do tego jeszcze jajko lub odrobinę tłuszczu, jednak mało kto wie, że można zrobić to jeszcze inaczej i dużo lepiej. Okazuje się, że ciasto na pierogi z maślanką zamiast wody wychodzi znacznie bardziej miękkie i plastyczne, więc dużo łatwiej się je wałkuje, wycina, faszeruje nadzieniem i zlepia.

Co więcej, tak przygotowane pierogi nie pękają i nie rozklejają się podczas gotowania, a do tego przepysznie smakują. Ciasto jest bowiem delikatne i nie zapycha, tylko dosłownie rozpływa się w ustach. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie wypróbujcie taką wersję tradycyjnych świątecznych pierogów z kapustą i grzybami bądź innym ulubionym farszem.

Ciasto na pierogi z maślanką - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 0,5 l maślanki,
  • duża szczypta soli.

Przygotowanie:

Mąkę najpierw przesiewamy, a potem mieszamy z porządną szczyptą soli. Następnie dolewamy stopniowo maślankę, ciągle mieszając masę, a gdy ciasto będzie już zwarte, wyrabiamy je na stolnicy ręcznie. Tak przygotowane ciasto na pierogi z maślanką wkładamy do woreczka foliowego i odstawiamy na 15-20 minut, aby odpoczęło. Dopiero po tym czasie będzie idealnie elastyczne, więc wałkowanie, wykrajanie kółek i faszerowanie pierożków pójdzie jak z płatka.