Są takie dni, kiedy nachodzi was ochota na ciasto, ale wizja przygotowań, ucierania, czy zagniatania odbiera całą werwę do pracy? Przychodzimy z odsieczą. To ciasto zrobicie błyskawicznie, a jedynie będziecie musieli poczekać, aż pięknie się upiecze.

Ciasto ucierane na bazie oleju zawsze kojarzy się z letnimi wypiekami. Nie musi tak być. Wykorzystajcie mrożone wiśnie, borówki, brzoskwinie czy truskawki. To zaskakująco szybkie w przygotowaniu ciasto jest lekkie i bardzo smaczne. Kilka składników, które macie w kuchennej szafce w zupełności wystarczy. 5 minut mieszania i może iść do piekarnika. Sprawdźcie sami.

Jak zrobić 5 minutowe ciasto z prostych składników?

Składniki:

  • mąka pszenna 250 gramów,
  • 150 ml mleka,
  • 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • mrożone wiśnie lub borówki.

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną dokładnie przesiejcie za pomocą sitka.
  2. Jajka ubijcie na gęstą i puszystą pianę z dodatkiem cukru.
  3. Jeżeli chcecie podbić słodycz, wystarczy dodać szczyptę soli.
  4. Następnie wlejcie mleko.
  5. Dodajcie proszek do pieczenia i kakao.
  6. Całość miksujcie do uzyskania puszystej konsystencji.
  7. Możecie zrobić to także za pomocą rózgi kuchennej czy trzepaczki.
  8. Mrożone owoce obtoczcie delikatnie w mące i dorzućcie do ciasta, rozmieszczając je równomiernie.
  9. Przełóżcie masę ciasta do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Pieczcie w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 35-40 minut.
  11. Przed wyciągnięciem wbijcie patyczek w ciasto i sprawdźcie, czy wewnątrz jest suche.

Porada

Jeżeli chcecie, aby ciasto było jeszcze lepsze, wystarczy dodać płynne masło. Podbije smak ciasta i zapach podczas pieczenia. Do oleju dodajcie 2 łyżeczki płynnego masła, które przestygnie po rozpuszczeniu. Owoce mrożone nie powinny być rozmrażane. Obtaczanie w mące zabezpieczy je przed opadaniem przy wypieku.