Są takie dni, kiedy nachodzi was ochota na ciasto, ale wizja przygotowań, ucierania, czy zagniatania odbiera całą werwę do pracy? Przychodzimy z odsieczą. To ciasto zrobicie błyskawicznie, a jedynie będziecie musieli poczekać, aż pięknie się upiecze.
Ciasto ucierane na bazie oleju zawsze kojarzy się z letnimi wypiekami. Nie musi tak być. Wykorzystajcie mrożone wiśnie, borówki, brzoskwinie czy truskawki. To zaskakująco szybkie w przygotowaniu ciasto jest lekkie i bardzo smaczne. Kilka składników, które macie w kuchennej szafce w zupełności wystarczy. 5 minut mieszania i może iść do piekarnika. Sprawdźcie sami.
Jak zrobić 5 minutowe ciasto z prostych składników?
Składniki:
- mąka pszenna 250 gramów,
- 150 ml mleka,
- 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
- 2 jajka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki kakao,
- szklanka cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- mrożone wiśnie lub borówki.
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną dokładnie przesiejcie za pomocą sitka.
- Jajka ubijcie na gęstą i puszystą pianę z dodatkiem cukru.
- Jeżeli chcecie podbić słodycz, wystarczy dodać szczyptę soli.
- Następnie wlejcie mleko.
- Dodajcie proszek do pieczenia i kakao.
- Całość miksujcie do uzyskania puszystej konsystencji.
- Możecie zrobić to także za pomocą rózgi kuchennej czy trzepaczki.
- Mrożone owoce obtoczcie delikatnie w mące i dorzućcie do ciasta, rozmieszczając je równomiernie.
- Przełóżcie masę ciasta do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczcie w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 35-40 minut.
- Przed wyciągnięciem wbijcie patyczek w ciasto i sprawdźcie, czy wewnątrz jest suche.
Porada
Jeżeli chcecie, aby ciasto było jeszcze lepsze, wystarczy dodać płynne masło. Podbije smak ciasta i zapach podczas pieczenia. Do oleju dodajcie 2 łyżeczki płynnego masła, które przestygnie po rozpuszczeniu. Owoce mrożone nie powinny być rozmrażane. Obtaczanie w mące zabezpieczy je przed opadaniem przy wypieku.