Klasyczne schabowe czy kotlety z filetów z kurczaka to klasyk wśród dań polskiej kuchni. Podawane najczęściej z mizerią, sałatką z buraczków czy surówką z kiszonej kapusty są niezwykłym rarytasem. Niestety ci, którzy mierzą się z nadprogramowymi kilogramami, często z nich rezygnują. Mamy patent na to, jak odciążyć spracowaną wątrobę i jednocześnie cieszyć się ulubionym smakiem. Sprawdźcie, jak uzyskać chrupiącą skórkę bez tłuszczu.

Jak usmażyć soczyste kotlety bez oleju?

Kotlety z kurczaka czy schabu możecie obtoczyć w pojedynczej lub podwójnej panierce. Klasyczna metoda mąka - jajko - bułka tarta sprawdzi się tutaj najlepiej. Przed przygotowaniem porcji mięsa, warto zamarynować ją nieco wcześniej, aby uzyskać maksimum smaku. Najlepiej do tego nada się pasta ze świeżego czosnku, imbiru oraz cebuli. Jeżeli o tym zapomnieliście lub nie macie wystarczająco czasu, wystarczy sięgnąć po suszone warianty warzyw cebulowych, aby wzmocnić i podkreślić smak mięsa.

Przygotujcie arkusz papieru do pieczenia. Nie, nie będziemy piec, lecz smażyć w sposób beztłuszczowy. Lekko woskowany papier umożliwia równomierne rozprowadzanie się ciepła po całym kawałku mięsa. Przełóżcie przyprawione kotlety na papier i zawińcie tak, aby druga strona również została nim pokryta. Możecie użyć także mięsa bez dodatku panierki - wyjdzie równie chrupiące i soczyste.

Tak przygotowane kotlety smażcie przez około 8 minut z każdej strony na średnim ogniu. Pamiętajcie, aby brzegi papieru nie wystawały z patelni. Najlepszym sposobem jest wycięcie niewielkich prostokątów, w których zmieszczą się pojedyncze porcje.

Pomysły na zdrowe panierki do kotletów

Panierka to niezawodny sposób nie tylko na chrupiącego kotleta, ale także zachowanie soczystości mięsa. Dzięki niej środek pozostaje delikatny i niezwykle miękki. Co zrobić, aby była nieco zdrowsza i bardziej lekkostrawna? To nasze wypróbowane pozycje:

  • płatki owsiane - delikatnie zmielone płatki połączone z suszoną papryką i pieprzem doskonale obtaczają mięso i jeszcze lepiej smakują,
  • kasza jaglana - zmiksujcie kaszę z odrobiną mąki i dodajcie wybrane przyprawy,
  • płatki migdałów - sprawdzą się zarówno do mięsa, jak i ryb. Lekko orzechowy posmak uzyskamy, gdy uprażymy je na suchej patelni.
  • zmiksowany surowy kalafior - zblendujcie różyczki kalafiora na miałki proszek. Wymieszajcie z niewielką ilością mąki i doprawcie.