Chociaż trendy kulinarne są bardzo zmienne i w każdym sezonie jesteśmy zaskakiwani różnymi nowinkami, pewne przepisy należą do absolutnych klasyków sztuki kulinarnej. Trudno odebrać palmę pierwszeństwa ponadczasowym smakom wiosny i lata - klasycznemu chłodnikowi litewskiemu, makaronowi z truskawkami i śmietaną czy młodej kapuście z koperkiem. Lubimy jednak urozmaicać dobrze znaną klasykę i pomimo tego, że fasolka szparagowa z bułką tartą to jeden z najbardziej tradycyjnych przepisów, tegoroczne trendy kulinarne zakładają urozmaicenie podstawowego przepisu. Nietypowe zasmażki do fasolki szparagowej będą bardzo popularne - przetestujcie sami, zanim wszyscy się o tym przekonają.
Nietypowa zasmażka do fasolki szparagowej z sezamu
Niepozorne, maleńkie ziarenka sezamu nadają potrawom niepowtarzalnego smaku. Charakterystycznie chrupią w zębach, więc jest to ich dodatkowy atut. W porównaniu do klasycznej bułki tartej są też zdecydowanie mniej kaloryczne. Naszym zdaniem lepiej pasują do zielonej fasolki szparagowej, ale tak naprawdę macie tutaj dowolność - można je skomponować również z żółtą odmianą.
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej
- 5 łyżek ziaren sezamu
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Fasolkę szparagową dokładnie myjemy. Następnie odcinamy końcówki.
- W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, gdy zacznie wrzeć, wrzucamy fasolkę.
- Gotujemy do miękkości przez około 7-10 minut. Stopień ugotowania fasolki najłatwiej sprawdzić, wbijając w nią widelec. Należy pilnować, żeby strączki się nie rozgotowały.
- Ugotowaną fasolkę obficie przelewamy lodowatą wodą i pozostawiamy do odsączenia.
- Podczas gotowania fasolki, ziarna sezamu wsypujemy na suchą patelnię. Powinna być dobrze rozgrzana.
- Sezam rumienimy na patelni - trzeba go często mieszać, bo gdy się przypali, stanie się bardzo gorzki.
- Podprażony sezam zdejmujemy z ognia razem z patelnią. Dodajemy masło, mieszamy aż masło się roztopi.
- Na patelnię dodajemy odsączoną fasolkę. Doprawiamy pieprzem, w zależności od własnych preferencji można również dodać jeszcze odrobinę soli.
- Mieszamy bardzo dokładnie, aby fasolka pokryła się nietypową zasmażką.
- W tym momencie danie będzie dość chłodne, dlatego warto jeszcze przez chwilę je podgrzać, np. ustawiając palnik na najniższą moc.
Wegańska zasmażka do fasolki z mąki kokosowej
Kolejna zdrowsza alternatywa klasycznej wersji - przy okazji atutem tej nietypowej zasmażki do fasolki szparagowej jest fakt, że jest całkowicie wegańska.
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki kokosowej
- łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Fasolkę szparagową myjemy. Odcinamy końcówki.
- W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, gdy zacznie wrzeć, wrzucamy na wrzątek umytą fasolkę.
- Gotujemy do miękkości przez około 7-10 minut. Stopień ugotowania fasolki trzeba sprawdzić, wbijając w nią widelec.
- Ugotowaną fasolkę obficie przelewamy lodowatą wodą i pozostawiamy do odsączenia.
- Na rozgrzaną patelnię wsypujemy mąkę kokosową.
- Dodajemy curry, słodką lub ostrą paprykę (zależnie od preferencji smakowych i efektu, jaki chcemy uzyskać), a także sól.
- Prażymy 2-3 minuty, nie zapominając o mieszaniu.
- Dodajemy olej.
- Mieszamy, patelnię zdejmujemy z palnika.
- Fasolkę dodajemy na patelnię i dokładnie mieszamy z wegańską zasmażką.
Nietypowa zasmażka do fasolki szparagowej z siemienia lnianego
Siemię lniane jest bardzo cenione z uwagi na swój zbawienny wpływ na układ pokarmowy - ten produkt świetnie reguluje perystaltykę jelit, uśmierza zgagę i pomaga osobom cierpiącym na chorobę wrzodową żołądka czy dwunastnicy. Oprócz klasycznego wykorzystywania siemienia, proponujemy również odkrycie jego walorów kulinarnych.
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- opcjonalnie: inne przyprawy.
Przygotowanie:
- Fasolkę szparagową myjemy. Potem odcinamy końcówki.
- Zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Gdy zacznie intensywnie wrzeć, zmniejszamy płomień i wrzucamy fasolkę.
- Gotujemy pod przykryciem przez 7-10 minut - widelcem kontrolujemy miękkość i stopień ugotowania fasolki, aby jej zbytnio nie rozgotować.
- Ugotowaną fasolkę szparagową przecedzamy lodowatą wodą i zostawiamy do odsączenia.
- Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu.
- Na patelnię wsypujemy siemię lniane, dodajemy też jeszcze odrobinę soli, a także pieprz i ewentualnie inne przyprawy.
- Prażymy 2 minuty, dodajemy olej.
- Dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z kuchenki.
- Zasmażka z siemienia lnianego jest gotowa, teraz nie pozostaje nic innego, jak tylko wymieszać ją z fasolką szparagową. W razie potrzeby można nieco podgrzać.














