Chociaż trendy kulinarne są bardzo zmienne i w każdym sezonie jesteśmy zaskakiwani różnymi nowinkami, pewne przepisy należą do absolutnych klasyków sztuki kulinarnej. Trudno odebrać palmę pierwszeństwa ponadczasowym smakom wiosny i lata - klasycznemu chłodnikowi litewskiemu, makaronowi z truskawkami i śmietaną czy młodej kapuście z koperkiem. Lubimy jednak urozmaicać dobrze znaną klasykę i pomimo tego, że fasolka szparagowa z bułką tartą to jeden z najbardziej tradycyjnych przepisów, tegoroczne trendy kulinarne zakładają urozmaicenie podstawowego przepisu. Nietypowe zasmażki do fasolki szparagowej będą bardzo popularne - przetestujcie sami, zanim wszyscy się o tym przekonają.

Nietypowa zasmażka do fasolki szparagowej z sezamu

Niepozorne, maleńkie ziarenka sezamu nadają potrawom niepowtarzalnego smaku. Charakterystycznie chrupią w zębach, więc jest to ich dodatkowy atut. W porównaniu do klasycznej bułki tartej są też zdecydowanie mniej kaloryczne. Naszym zdaniem lepiej pasują do zielonej fasolki szparagowej, ale tak naprawdę macie tutaj dowolność - można je skomponować również z żółtą odmianą.

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 5 łyżek ziaren sezamu
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Fasolkę szparagową dokładnie myjemy. Następnie odcinamy końcówki. 
  2. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, gdy zacznie wrzeć, wrzucamy fasolkę. 
  3. Gotujemy do miękkości przez około 7-10 minut. Stopień ugotowania fasolki najłatwiej sprawdzić, wbijając w nią widelec. Należy pilnować, żeby strączki się nie rozgotowały.
  4. Ugotowaną fasolkę obficie przelewamy lodowatą wodą i pozostawiamy do odsączenia.
  5. Podczas gotowania fasolki, ziarna sezamu wsypujemy na suchą patelnię. Powinna być dobrze rozgrzana.
  6. Sezam rumienimy na patelni - trzeba go często mieszać, bo gdy się przypali, stanie się bardzo gorzki.
  7. Podprażony sezam zdejmujemy z ognia razem z patelnią. Dodajemy masło, mieszamy aż masło się roztopi.
  8. Na patelnię dodajemy odsączoną fasolkę. Doprawiamy pieprzem, w zależności od własnych preferencji można również dodać jeszcze odrobinę soli. 
  9. Mieszamy bardzo dokładnie, aby fasolka pokryła się nietypową zasmażką. 
  10. W tym momencie danie będzie dość chłodne, dlatego warto jeszcze przez chwilę je podgrzać, np. ustawiając palnik na najniższą moc. 

Wegańska zasmażka do fasolki z mąki kokosowej

Kolejna zdrowsza alternatywa klasycznej wersji - przy okazji atutem tej nietypowej zasmażki do fasolki szparagowej jest fakt, że jest całkowicie wegańska. 

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Fasolkę szparagową myjemy. Odcinamy końcówki. 
  2. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, gdy zacznie wrzeć, wrzucamy na wrzątek umytą fasolkę. 
  3. Gotujemy do miękkości przez około 7-10 minut. Stopień ugotowania fasolki trzeba sprawdzić, wbijając w nią widelec.
  4. Ugotowaną fasolkę obficie przelewamy lodowatą wodą i pozostawiamy do odsączenia.
  5. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy mąkę kokosową.
  6. Dodajemy curry, słodką lub ostrą paprykę (zależnie od preferencji smakowych i efektu, jaki chcemy uzyskać), a także sól.
  7. Prażymy 2-3 minuty, nie zapominając o mieszaniu.
  8. Dodajemy olej.
  9. Mieszamy, patelnię zdejmujemy z palnika.
  10. Fasolkę dodajemy na patelnię i dokładnie mieszamy z wegańską zasmażką.

Nietypowa zasmażka do fasolki szparagowej z siemienia lnianego

Siemię lniane jest bardzo cenione z uwagi na swój zbawienny wpływ na układ pokarmowy - ten produkt świetnie reguluje perystaltykę jelit, uśmierza zgagę i pomaga osobom cierpiącym na chorobę wrzodową żołądka czy dwunastnicy. Oprócz klasycznego wykorzystywania siemienia, proponujemy również odkrycie jego walorów kulinarnych.

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: inne przyprawy.

Przygotowanie:

  1. Fasolkę szparagową myjemy. Potem odcinamy końcówki.
  2. Zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Gdy zacznie intensywnie wrzeć, zmniejszamy płomień i wrzucamy fasolkę. 
  3. Gotujemy pod przykryciem przez 7-10 minut - widelcem kontrolujemy miękkość i stopień ugotowania fasolki, aby jej zbytnio nie rozgotować.
  4. Ugotowaną fasolkę szparagową przecedzamy lodowatą wodą i zostawiamy do odsączenia.
  5. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu.
  6. Na patelnię wsypujemy siemię lniane, dodajemy też jeszcze odrobinę soli, a także pieprz i ewentualnie inne przyprawy.
  7. Prażymy 2 minuty, dodajemy olej.
  8. Dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z kuchenki.
  9. Zasmażka z siemienia lnianego jest gotowa, teraz nie pozostaje nic innego, jak tylko wymieszać ją z fasolką szparagową. W razie potrzeby można nieco podgrzać.