Mamy tu wielbicieli sernika? To bardzo smaczne ciasto, które niestety lubi opadać, a do tego jest dość ciężkie. Ale na szczęście tradycyjny przepis na sernik można modyfikować tak, by ciasto stało się znacznie lżejsze, a do tego wyrośnięte. Sekretem jest kasza manna, która nadaje sernikowi objętości. Wystarczy 1 szklanka do masy, by odmienić to ciasto. Skorzystajcie z poniższego przepisu i przekonajcie się sami. 

Przepis na sernik z kaszą manną

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • pół kostki masła
  • 6 jaj
  • 1 szklanka kaszy manny
  • pół szklanki cukru
  • laska wanilii

Dodatkowo: rodzynki lub skórka z cytryny. 

Przygotowanie:

Podane składniki wystarczą do zrobienia sernika w tortownicy o średnicy 24-26 cm. Wyłóżcie jej dno papierem do pieczenia, a boki posmarujcie tłuszczem. Jeżeli będziecie używać rodzynek, namoczcie je w wodzie lub mleku na pół godziny, a później odcedźcie. 
Masło należy roztopić - można to zrobić w kąpieli wodnej albo mikrofali. Odstawcie do ostudzenia. 
Następnie weźcie 3 jajka i oddzielcie żółtka od białek. Do miski z żółtkami wbijcie resztę jajek, dodajcie cukier oraz ziarna wanilii. Aby to zrobić, należy delikatnie przeciąć laskę wanilii wzdłuż i nożem wyjąć ziarenka ze środka. Wszystko razem utrzyjcie za pomocą miksera albo rózgi na puch.
Do masy jajecznej powoli dodawajcie ser, cały czas miksując. Później wlejcie ostudzone masło i powoli wsypujcie kaszę manną. Miksujcie do momentu, aż składniki się połączą (nie dłużej).
W osobnej misce ubijcie białka na sztywno. Dodajcie je do masy, wsypcie namoczone rodzynki i delikatnie wymieszajcie szpatułką. 
Gotowe ciasto wlejcie do tortownicy i włóżcie ją do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza (tryb góra-dół). Pieczcie przez godzinę. Po tym czasie uchylcie drzwiczki piekarnika i zostawcie ciasto w środku, aż ostygnie.
I gotowe! Później możecie posypać sernik z wierzchu cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową. Smacznego!

Sernik z kaszą manną - wskazówki

Do upieczenia tego sernika potrzebna jest kasza manna błyskawiczna. Jeśli użyjecie zwykłej, nie osiągniecie pożądanego efektu. Jeśli nie chcecie stosować cukru, możecie użyć słodzika, np. erytrytolu. Wówczas zwiększcie jego ilość, ponieważ nie jest tak słodki, jak biały cukier. Z kolei tradycyjny twaróg może zostać zastąpiony serkiem mascarpone, dokładniej w takiej samej ilości.