Tradycyjny bios powinien gotować się na wolnym ogniu około 2-3 godzin. Właśnie tyle potrzebuje kapusta, aby nabrać pożądanej miękkości i głębokiego smaku. Jest jednak pewien sposób, aby przygotować to klasyczne danie w wersji last minute. Wystarczy wymienić tylko jeden składnik.
Jak zrobić bigos na szybko?
Aby bigos był gotowy zaledwie w 40 minut, wystarczy zamienić klasyczną kapustę na tę pekińską. Ten gatunek kosztuje prawie tyle samo i znajdziemy go w większości sklepów przez cały rok. Ponadto jest znacznie łatwiejszy do pokrojenia i ugotowania. Jeśli macie wątpliwości, czy z kapusty pekińskiej można ugotować bigos, koniecznie spróbujcie. Gwarantujemy, że choć ten gatunek ma zupełnie inną fakturę, niż klasyczna kapuściana główka, to po ugotowaniu przypomina w smaku bigos z młodej kapusty. Jest delikatny, lekko słodkawy, a do tego mniej tłusty, przez co znacznie lżejszy dla żołądka.
Szybki bigos z kapusty pekińskiej - przepis
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 kawałek ulubionej kiełbasy
- 200 g boczku wędzonego
- 1 szklanka wody
- 0,5 pęczka koperku
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- sól i pieprz do smaku
Kroki przygotowania:
1. Kiełbasę oraz boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni.
2. W tym czasie obieramy cebulę i czosnek, drobno je siekamy, a następnie dorzucamy na patelnię do mięsa. Wszystko przesmażamy jeszcze przez chwilę, aż cebula się zeszkli.
3. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę pekińską dokładnie myjemy i kroimy w paseczki. Warzywa przekładamy do dużego garnka, zalewamy szklanką wody i zagotowujemy.
4. Następnie zmniejszamy ogień i dorzucamy przesmażone mięso, cebulę i czosnek. Gotujemy wszystko przez około 30 minut, aż do zmięknięcia kapusty.