Kiedy święta zbliżają się wielkimi krokami, a planowanie potraw nie wyszło do końca tak, jakbyśmy chcieli, trzeba przygotować potrawy na szybko, ale tak by zachowały odświętny smak i aromat. Jeśli nie nastawiliście zakwasu na barszcz, to już nie zdążycie tego zrobić, ale mamy dobrą wiadomość. Ten pyszny barszcz zrobicie błyskawicznie, nawet dzień przed Wigilią.

Do jego przygotowania nie potrzebujecie zakwasu, wywaru ani kostki rosołowej. Brzmi podejrzanie? Spokojnie, robimy ten barszcz co roku i wychodzi wspaniały.

Cały sekret tkwi w przygotowaniu buraków. Bo nie gotujemy ich w całości ani nie pieczemy w piekarniku tylko... ścieramy.

Zobaczcie przepis na błyskawiczny barszcz wigilijny

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • 1/2 kostki masła
  • główka czosnku (6 ząbków)
  • łyżka cukru
  • 1 cytryna
  • sól/pieprz
  • przyprawy

Przygotowanie:

Surowe buraki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, zalewamy wodą, tak by przykryła je 5 cm od góry. Zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Płyn odcedzamy i odstawiamy. Buraki ponownie zalewamy wodą, zagotowujemy, studzimy i odcedzamy. Łączymy oba zlane płyny, doprawiamy masłem, czosnkiem, solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
Dodatkowo można doprawić barszcz ulubionymi przyprawami, takimi jak majeranek, liść laurowy czy ziele angielskie. Barszcz powinien odstać kilka godzin, by smaki się przeżarły.
W Wigilię barszcz podgrzewamy, ale już nie zagotowujemy, żeby nie stracił pięknego koloru. Jeszcze raz warto spróbować i ostatecznie doprawić do smaku.

Prawda, że to banalnie proste?