Jogurt naturalny to jeden z takich składników, które bardzo często mamy w swoich lodówkach. Zajadamy go solo lub z owocami, czy granolą, a do tego często stosujemy w różnego rodzaju sosach, zupach, czy marynatach do mięs. Równie popularnym produktem są jabłka, które lubimy zabierać ze sobą do pracy czy szkoły, albo po prostu chrupać w domu między posiłkami. W tym momencie roku owoce te są szczególnie chętnie wykorzystywane do przeróżnych przetworów na zimę oraz wszelkiego rodzaju ciast. My jednak proponujemy połączyć te 2 składniki w jednej misce i dorzucić jeszcze kilka tanich dodatków, a w ten sposób powstanie najpyszniejsze śniadanie na słodko. Zobaczcie, o czym mowa i przyrządźcie ten przysmak we własnych kuchniach.  

Jogurt i jabłka - szybki sposób na pyszne śniadanie

W lodówce zalega wam kubeczek jogurtu naturalnego, ale nie macie ochoty jeść go solo, a pomysłów na wykorzystanie go w przepisach brak? Wystarczy, że dorzucicie do niego zwykłe jabłko i jeszcze 2 bazowe składniki z lodówki, a otrzymacie coś doskonałego i to tylko w 15 minut. 

Otóż gdy wymieszacie 1 szklankę jogurtu naturalnego z jednym jajkiem i jedną szklanką mąki, a potem wkroicie do tego duże jabłko, powstanie najprostsza i najpyszniejsza masa na placuszki. Oczywiście do tego przydadzą się też dodatki, takie jak cukier, proszek do pieczenia, choć opcjonalnie możecie dorzucić też nutę wanilii bądź cynamonu dla dodatkowego aromatu i smaku.

Gdy wszystko wymieszacie już w jednej misce, nie pozostaje nic innego jak tylko wykładać masę łyżkami na patelnię i czekać, aż nasze placki z jabłkami się usmażą. Nie potrwa to jednak długo, bo przepis ten błyskawicznie jest gotowy do podawania na talerze. Zobaczcie, jak zrobić błyskawiczne placuszki z jabłkami, a już samo czytanie przepisu pobudzi wasze ślinianki do pracy.  

Jogurtowe placki z jabłkami - przepis

Składniki:

  • 1 duże jabłko,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od ubicia jajka z jogurtem naturalnym na gładką masę.
  2. Następnie przesiejcie do tego mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajcie cukier.
  3. Wszystko połączcie na jednolite ciasto, a na koniec wkrójcie do niego obrane jabłko. Możecie je zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. Tak przygotowane ciasto na placki wykładajcie łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu.
  5. Niewielkie placuszki smażcie  na małej mocy palnika, aż będą złociste z obu stron.

Placuszki z jabłkami - dodatki

Tak przygotowane szybkie jogurtowe placki z jabłkami smakują obłędnie prosto z patelni, ale warto je podkręcić ulubionymi dodatkami, aby były jeszcze pyszniejszym i piękniej prezentującym się daniem. W tym celu doskonale sprawdzi się gęsta śmietana z odrobiną cukru i cynamonu lub odrobina ulubionego serka homogenizowanego. Dobrze pasuje tu ten o smaku waniliowym, ale jeśli bardziej lubicie wersję czekoladową, to taka opcja też będzie świetna. 

Placki jabłkowe dobrze smakują też w towarzystwie różnego rodzaju domowych przetworów, dlatego jeśli wolicie słodsze propozycje śniadaniowe, dodajcie na wierzchu placuszków łyżkę powideł śliwkowych lub dżemu malinowego.

Dzieciom z kolei posmakują placki z jabłkami posmarowane kremem czekoladowym lub masłem orzechowym. Jeśli jednak nie kupujecie gotowych smarowideł orzechowo-czekoladowych, to świetną alternatywą będzie domowa nutella ze śliwek.

Jeśli natomiast chcecie, aby cały posiłek był bardziej sycący i wartościowy, podajcie placki jabłkowe z serkiem wiejskim, który doda tu sporej ilości białka. Warto też posypać gotowe placuszki ulubionymi orzechami, a wtedy zyskacie potrójnie, bo podkręcą ona zarówno smak, konsystencję, jak i wartości odżywcze całego posiłku. Najlepszym wyborem będą tu orzechy włoskie, migdały lub pistacje.