Lubicie białą czekoladę? A co powiecie na gładki i aksamitny krem do smarowania o jej smaku? Aby wyczarować takie cudo w domowym zaciszu, potrzebujecie tylko 4 składników, a podstawowym jest popularny owoc. Oto banalnie prosty i tani przepis na domową nutellę, która zachwyci każdego łasucha. Robi się ją w kilkanaście minut, a ze słoiczków znika jeszcze szybciej, dlatego lepiej od razu przygotujcie większą porcję.
Jak zrobić nutellę w białej wersji?
Domowa nutella składa się tylko z kilku produktów, a głównym składnikiem są jabłka. Do tego wystarczy tylko biała czekolada, odrobina cukru i nuta wanilii, w postaci aromatu, cukru wanilinowego, ekstraktu lub nasion wydrążonych z suszonej laski. Jaka odmiana jabłek jest najlepsza do tego przepisu? Biała nutella wyjdzie pyszna właściwie z każdego typu jabłek, ale najlepiej wybrać do niej słodkie i soczyste odmiany.
Biała nutella z jabłek jest nie tylko tańszą, ale i znacznie zdrowszą wersją sklepowych kremów do smarowania. Nie zawiera bowiem niebezpiecznego dla zdrowia tłuszczu palmowego, który znajdziemy w składzie większości gotowych produktów tego typu. Nutella jabłkowa jest tak pyszna, że ciężko powstrzymać się przed wyjadaniem jej prosto ze słoika, ale zwykle używa się jej na kanapki i do naleśników. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do deserów na zimno lub nadzienie do wszelkiego rodzaju wypieków, takich jak rogaliki, pączki czy ciasteczka. Taki krem z białej czekolady to także genialna masa do przekładania wafli, ciast czy tortów.
Biała nutella - przepis
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 2 tabliczki białej czekolady
- 100 g cukru
- kilka kropli esencji waniliowej
Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy ze skórek, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy je w kostkę.
2. Jabłka dusimy z odrobiną wody na wolnym ogniu, aż się rozpadną, a następnie blendujemy na aksamitny mus.
3. Do gorącego musu jabłkowego dorzucamy połamaną białą czekoladę, cukier i wanilię. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
4. Białą nutellę przekładamy do małych słoiczków i mocno zakręcamy.
5. Słoiki pasteryzujemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.