1. Łódeczki
To nie tylko szybki sposób na pokrojenie - ale również efektowny patent na podanie arbuza. Najpierw kroimy owoc na ćwiartki. Odcinamy miąższ od skórki, i dzielimy go równe plastry (skórka pozostaje nienaruszona). Teraz wystarczy "rozsunąć" powstałe w ten sposób plasterki - i można już serwować arbuza!
2. Szybka kostka
Tym razem również zaczynamy od ćwiartek. Każdą z nich kroimy w paski - najpierw z jednej, a następnie z drugiej strony. Nóż trzymamy pod kątem, prostopadle do powierzchni ćwiartki. Na końcu odcinamy miąższ od skórki i przekładamy pokrojonego w kostkę arbuza do miseczki.
Shutterstock
3. Arbuzowe kulki
Ten sposób przypadnie do gustu wszystkim, którzy w kuchni nie lubią się zanadto wybrudzić. Do pokrojenia arbuza wykorzystaj gałkownicę do lodów. Dzięki niej z połówki arbuza wykroisz efektowne kulki, które od razu można serwować gościom.
Shutterstock
4. Słupki
To najwygodniejszy sposób na podanie arbuza dzieciom. Połówkę arbuza (bez obierania ze skóry) pokrój w plastry, następnie odwróć go o 90 stopni i zrób to samo. Powstałe w ten sposób słupki przełóż na talerz.
5. Arbuzowe gwiazdki
A także serca, figury geometryczne, zwierzęta - i inne fantazyjne kształty, które wytniesz za pomocą foremek do pierników. Najpierw pokrój arbuza w duże okrągłe plastry, a następnie zaproś dzieci do wspólnego wycinania.
Shutterstock
6. Słupki bez skórki
W tym wariancie zaczynamy od przepołowienia arbuza. Kładziemy połówkę na desce do krojenia i odcinamy nożem skórkę. Kroimy miąższ w słupki i przykrywamy go miską. Jednym ruchem odwracamy miskę razem z deską tak, by słupki znalazły się w środku.
Zobacz cały tutorial: